Meteorologové varují před velmi silným větrem v severní části České republiky

16. prosinec 2011

Velmi silný vítr zasáhne podle meteorologů koncem týdne sever České republiky. Na hřebech hor může v nárazech dosáhnout až rychlosti orkánu - tedy přes 108 km/h. Silný vítr pak hrozí v celém Česku s výjimkou Jihomoravského kraje.

Velmi silný vítr podle výstrahy zasáhne místa v nadmořské výšce nad osm set metrů v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Varování před silným větrem platí pro všechny nadmořské výšky. Výstraha platí od pátečního dopoledne do sobotního poledne.

Meteorologové také upozornili na možnost vzniku sněhových jazyků v celém Česku s výjimkou Prahy a jižní Moravy. Výstraha platí od sobotního rána do nedělního podvečera.

V sobotu se na většině území vyskytnou sněhové přeháňky. Při silném větru se budou v polohách přibližně nad šest set metrů tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Během víkendu může na horách napadnout ojediněle až čtyřicet centimetrů nového sněhu, uvedl ČHMÚ. V sobotu večer a v noci na neděli se podle meteorologů také může ojediněle vytvořit náledí.

autor: ces
Spustit audio