Meteorologové varují před sněhem. Na horách může napadnout až 25 centimetrů

26. duben 2016

Dopravu na některých místech České republiky by mohly v úterý komplikovat sněhové jazyky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Plzeňský kraj, a to od půlnoci až do úterního podvečera. Sněžit by mělo především ve vyšších polohách, na některých místech by se mohlo objevit až 25 centimetrů nového sněhu.

V noci na úterý začne podle meteorologů přecházet přes území ČR od severozápadu frontální systém. Začne sněžit a foukat by měl také silný vítr, který bude v nárazech na horách dosahovat rychlosti kolem 20 m/s.

„Do rána by mělo zejména na Šumavě napadnout až 8 cm nového sněhu. I v nižších polohách se ráno přechodně objeví sněžení, zejména v Karlovarském kraji spadne až 5 cm nového sněhu, který se ale na teplém zemském povrchu neudrží,“ uvádějí meteorologové na svém webu.

Sněžit by mělo i přes den. „Bude dále sněžit v polohách nad 900 m n. m., ale v západních Čechách čekejme sníh už nad 500 m. Díky návětří očekáváme během úterý v polohách nad 900 m na Šumavě 15 až 25 cm/24 hod, v Krkonoších 5 až 15 cm/24 hod sněhu,“ píší meteorologové dále.

autor: ČRo
Spustit audio