Meteorologové varují - deštivé počasí může opět začít zvedat hladiny řek

28. únor 2012

Odstřely nahromaděných ledových ker, které o víkendu zablokovaly Jizeru, skončily. Střelmistři hasičského záchranného sboru odjeli, v blízkosti jezů led odstřelovat nemohou. Hrozilo by poškození jezu. Nyní se tedy snaží prolomit hradby ledu těžká technika.

Jak ale dodává vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr, v následujících dnech dojde kvůli oteplení a dešti opět ke zvýšení hladiny řek. „V současné době v těchto místech zasahuje těžká technika, která se snaží ty problémy odstranit... Co se týče vývoje, tak tam předpokládáme že na základě srážek a oteplení, které bude v nejbližších hodinách a dnech, dojde ke zvýšení vodních stavů a průtoků v podstatě ve všech vodních tocích.“ říká Jiří Petr.

Před zvýšením hladiny vodních toků i před komplikacemi, které mohou způsobit nahromaděné ledové kry v korytech řek varují také meteorologové. Výstraha platí hlavně pro Liberecký kraj. Třetí stupeň povodňové aktivity mohou překročit Smědá a Lužická Nisa, druhý pak Mandava a Ploučnice. Výstraha platí od úterního odpoledne až do čtvrtka.

O stupeň nižší varování, tedy povodňovou pohotovost, vyhlásili meteorologové i v Ústeckém kraji. Potrvá až do pátku. Hladiny řek jsou zatím všude v normálu.

Spustit audio