Meteorologové přidali další výstrahy před sněhem. Napadá prý velmi rychle

4. leden 2015

Meteorologové varují před silným sněžením v Královéhradeckém, Libereckém a Pardubickém kraji a také v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Sníh by měl přibývat velmi rychle zejména v neděli večer. Další výstraha – tentokrát před sněhovými jazyky – pak platí pro dvanáct ze čtrnácti krajů České republiky až do pondělního večera.

„Přes severní a severovýchodní Čechy postupují dále k jihovýchodu poměrně intenzivní sněhové přeháňky, ojediněle se může objevit také bouřka,“ popsal dnes v podvečer meteorolog Pavel Borovička.

Přeháňky jsou podle něj natolik intenzivní, že každou hodinu po dobu výstrahy (cca 19 až 23 hodin) mohou připadnout i více než tři centimetry sněhu.

„Pouze v polohách pod 300 metry se může na některých místech jednat i o srážky smíšené,“ dodal Borovička.

Sníh a vítr dělá problémy zejména řidičům. „Já jsem teď na hlavním tahu na silnici z Hradce Králové na Jičín a tady policie právě v tuto chvíli asistuje u jedné dopravní nehody, kdy auto skončilo v příkopu. Problémy mají ve stoupání i kamiony a ten silný vítr vytváří také sněhové jazyky,“ popsal krátce po deváté večer reportér Martin Pařízek.

Informace o aktuálních výstrahách lze najít na webu Českého hydrometeorologického ústavu zde.

autoři: tch , kov
Spustit audio