Městské policii v České Lípě ztěžuje práci její neoficiální profil na sociální síti

27. březen 2013

Českolipští strážníci jsou pod dohledem neoficiálních stránek městské policie. Podle autora nejsou určené pro dobrovolné dárce pokut. Ostatní prý na nich najdou cenné rady. Některým lidem se neoficiální informační stránky zamlouvají a dali najevo svůj názor na českolipskou městskou policii.

"Nelíbí se mi, že si hrají na dopravní policii. Dávají lidem botičky, chytají, pokutují. Myslím, že je to práce jiných orgánů, a ne městské policie."

„Ať dělá česká to, co má, a městská není potřeba. To jsou zbytečně vyhozený peníze."

Názor nejednoho z Českolipských sdílí i autor neoficiálních internetových stránek českolipské městské policie Karel Šiktanc. Na nich najdou zájemci seznam míst, kde řidiči dostávají nejčastěji pokuty.

„Z městské policie, která by měla sloužit lidem, se stala policie dopravní a myslím si, že Česká Lípa už jednu dopravní policii má. Z čísel je jasně patrné, že vše je podmiňováno dopravní věcí, které je podřízeno 90 % jejich činnosti. Pokud chce někdo dělat nějaké výsledky, tak o tom hovoří čísla, a oni ty čísla dosahují pokutami."

Otazníky nad kamerami

Podle Karla Šiktance k honbě za pokutami slouží i kamerový systém města. Česká Lípa není problémové město, a tak podle tvůrce profilu na Facebooku mají kamery jiné využití.

„Ale když ten kamerový systém není využit, tak si asi městská policie řekla, bude dobré zamotivovat strážníky, a jako jeden z prémiových ukazatelů k jejich nízké výplatě jim budou prémie z výše vybraných pokut. Z takového člověka, jako v normální fabrice, se stane štvané zvíře."

Zástupce ředitele městské policie v České Lípě Antonín Doležal má za to, že stránky práci strážníkům neulehčují a odměny strážníků podle pokut odmítá:

„Názor, že strážníci jsou odměňování za to, kolik přinesou blokových pokut, a že je v zájmu města navyšovat výběr pokut, je nesmysl.“

Logo

Antonín Doležal vidí snahu autora neoficiálních stránek městské policie jako zbytečnou s trochu jiným cílem.

„Kdo se pohybuje tady po městě z řidičů, tak ti vědí, kde je zákaz stání, a že strážníci hlídají ty ulice, že tu bývá problém s dopravou. Chápu to i pozitivně, že některým občanům to může dát i varování, aby špatně nezaparkovali v nějaké ulici. Beru to ale spíše jako snahu o zviditelnění se."

Karel Šiktanc, autor stránek, je skutečně na Českolipsku známou osobou i vzhledem k tomu, že několik let působil na místní soukromé rozhlasové stanici. Přesto odmítá, že by se tímto projektem chtěl zviditelnit:

„Určitě neslouží ke zviditelnění, naopak. Nechci, aby si někdo spojoval mé stránky s tím, že bych toužil po nějaké popularitě. A pokud po tomto rozhovoru všichni moje jméno zapomenou, budu jedině rád."

Karel Šiktanc chystá v nejbližších týdnech s dobrovolníky akci přímo v ulicích České Lípy. Plánovaná akce je den bez pokut, kdy budou dobrovolníci stát na místech, kde strážníci nejčastěji pokutují, a upozorňovat na to řidiče.

Spustit audio