Městské kulturní středisko v Nové Pace se stěhuje. Důvodem je tříletá rekonstrukce jeho prostor

5. říjen 2023 10:40

Novopacké městské kulturní středisko opouští na tři roky současné prostory. Celý objekt se bude opravovat a modernizovat a tak je potřeba ho vyklidit a všechno odvézt na jiné místo. Jak takové stěhování kulturního střediska vypadá? To přímo na místě zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Podle ředitelky Romany Martincové jde o velmi náročnou akci a to zejména po logistické stránce.

Měla jsem možnost vidět už několik téměř prázdných místností, naopak chodby jsou plné nejrůznějších věcí, papírů, knih a dalších předmětů. Na mnoha místech opadává omítka, na zdech je plíseň, takže je nutné zde neustále větrat.

Vedění Městského kulturního střediska v Nové Pace vítá jakoukoliv pomoc. Někteří místní občané už nabídli dodávky, vozíky nebo káry, aby byl převoz věcí jednodušší.

Před chvílí jsem hovořila se skupinou studentů Střední odborné školy gastronomie a služeb, kteří přišli pomoci s odvozem vyřazených knih a částí archivu.

Čtěte také

Vedení kulturního střediska nechtělo převážet úplně vše, proto část vybavení nabídlo veřejnosti. Jaký byl o ně zájem?
Podle ředitelky Martincové byl zájem veliký. Byly vybrány už opravdu nepotřebné věci, které se nebudou stěhovat zpátky.

Jsou to části nábytku, gauče, židle, stolky. Nebo třeba kuchyňský koutek, ten tedy v uvozovkách zmizel mezi prvními.

Zájem byl i o spotřebiče, ale pochopitelně různě poškozené nebo nefunkční věci tady zůstaly. Ty zřejmě čeká cesta do sběrného dvora. Nicméně ale díky veřejné výzvě není teď už těch věcí, které je nutné přestěhovat, tolik.

Městské kulturní středisko v Nové Pace se stěhuje. Důvodem je tříletá rekonstrukce jeho prostor

Jak se budova po rekonstrukci změní a bude pracemi nějak ovlivněn i kulturní život ve městě?
když jsem viděla projekt, tak opravdu středisko projde zásadní proměnou, doslova k nepoznání. Zadní část, směrem na dvorek, se úplně vybourá, padne tu i spousta zdí a příček, velkou změnou projde i samotné jeviště a hlediště. Rozšíří se balkon a vzniknou velké, prosklené prostory s výhledem na město. Samozřejmostí bude lepší komfort pro diváky.

Čtěte také

Přestavba vyjde asi na 100 milionů korun. A co se týče kulturního života, tak vedení MKS se snažilo najít jiné vhodné prostory. Ať už třeba v bývalé střední škole, nebo v hotelu na náměstí. Tam by se tedy měly konat různé kulturní akce.

Pokud to bude možné, budou se konat akce také pod širým nebem, což je v Nové Pace velmi populární. A na vnitřní akce dokonce využijí i kulturní dům v nedaleké Levínské Olešnici. Nicméně od větších akcí se bude muset upustit.

Můžeme tedy říci, že kulturní život v Nové Pace bude pokračovat, ale pravděpodobně ne v takové míře, na jakou jsou Novopačtí zvyklí.

Spustit audio

Související