Vedení města Nová Paka zůstává 21 let téměř stejné. A celou dobu se drží dlouhodobého plánu rozvoje

27. září 2023 18:59

Radnice v Nové Pace pracuje přes 21 let téměř ve stejném složení. Zastupitelstvu se vyhýbají velké politické spory a město se tak rozvíjí podle dlouhodobého plánu, který se nemusí po komunálních volbách předělávat. A platí to i nyní, rok po loňských volbách.

Čtěte také

„Myslím si, že se toho tady hodně změnilo,“ přemýšlí mladá maminka Lucie, která žije v Nové Pace od narození.

„Udělalo se toho tady moc. Zimní stadion funguje i bazén. Opravdu se snaží. Už jen čekáme na místní kulturní středisko, jako na smilování. A spravit silnici mezi Novou a Starou Pakou, tvrdí mi dvě seniorky, i ony žijí v tomto městě celý život.

Za 21 let, kdy je v čele města téměř stejné seskupení, se podle bývalého starosty, dnes místostarosty Josefa Cogana ze sdružení Paka Navždy, hodně investovalo. „Náklady, které na investice za tuto dobu byly, jdou téměř ke dvěma miliardám. Z čehož plyne, že ročně vždy kolem 100 milionů korun proinvestujeme.

Čtěte také

Vyrostl dlouho očekávaný krytý bazén, autobusový terminál se dočkal přestavby. To jsou jedny z největších akcí, které se podařilo zrealizovat. Teď přichází na řadu další. Kompletní přestavba městského kulturního střediska, která má trvat tři roky.

„Velké foyer, dostatečný počet toalet, bude tu samozřejmě bezbariérový přístup, a celkově by prostory měly být větší, volnější, prozrazuje ředitelka zařízení Romana Martincová.

Místní vítají, že radnice má zájem o jejich názory. Několikrát už totiž vypsala anketu, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor. „Je to většinou při volbách, takže tam to odevzdáváme. Snažíme se, aby na radnici věděli, co občané chtějí.

Čtěte také

„Pro nás měly ty ankety v podstatě sílu referenda. Účastnilo je jich vždy přes 50 procent obyvatel, dodává místostarosta Josef Cogan.

Podle něj je důležitá shoda napříč zastupitelstvem. „Držíme se hodně věcné roviny, plánů a rozvoje města. Má to vysokou shodu v zastupitelstvu, doslova až konsensus.

Nová Paka má svůj strategický plán od roku 2004 a postupně ho plní. „My tvoříme město pro život. Město, kde budou lidé chtít žít od narození až do smrti.

Otázkou je, jestli vedení města Nová Paka na Jičínsku bude ve stejném složení pokračovat i po příštích volbách.

Spustit audio

Související