Město Mimoň chce koupit vepřín a nadobro skoncovat se zápachem

6. září 2016

O tom, jestli uspěje, rozhodne dnes odpoledne třetí kolo veřejné soutěže. Městu bude pravděpodobně konkurovat i firma, která měla dosud vepřín v pronájmu.

Vedení města se obává, že pokud areál nezíská, s novým majitelem se situace vepřína vrátí o několik let zpátky, kdy byl zápach nejhorší.

„Je to špatné. Cítím zápach, když tu čekám na zastávce. Hrozně to smrdí. To se nedá dýchat. Nejvíce je to ve městě cítit právě tady u zastávky,“ stěžovala si před několika měsíci na zápach z vepřína Alžběta Kučerová, která jezdí do Mimoně z nedalekého Ralska. Kvůli plánovanému prodeji vepřína jsou nyní prasata pryč a ve městě nic cítit není. Nebylo tomu tak ale vždycky.

„Co nám vadilo minulý a předminulý rok, bylo jen dvanáct tisíc prasat. Pokud to někdo bude provozovat jako majitel, tak má možnost tam mít až sedmnáct tisíc prasat. Po výběrovém řízení tam může majitel, pokud bude chtít, to může okamžitě zavést,“ upozorňuje místostarosta Mimoně Stanislav Baloun.

Mimoňská radnice nechce, aby se situace z posledních let opakovala, a chce město zbavit zápachu. Proto se město přihlásilo do výběrového řízení na odkup vepřína.

„Nazval bych to zoufalý krok. Díky nečinnosti státu, a protože nemáme zákony, které by chránily lidi před obtěžujícím zápachem, jsme tu příležitost museli využít,“ komentuje starosta.

Podle Stanislava Balouna bude mít o vepřín zájem i německá firma Straathof, která tu vepře chovala od roku 2014. Zatím není jasné kdo areál vepřína získá, přesto město dokončuje změnu územního plánu.

„Stávající rozsah tam může nadále zůstat, ale areál se nesmí rozvíjet. Prasata se tam sice mohou chovat, ale areál se nesmí rozvíjet. V případě, že by majitel chtěl areál rozvíjet tak nemůže. To je jediná možnost, kterou změnou územního plánu můžeme ovlivnit, Popisuje starosta Baloun současný stav.

Co bude město s vepřínem dělat, pokud s nabídkou uspěje, zatím jasné není. Podle vedení je nyní nejdůležitější vepřín získat do vlastnictví.

Spustit audio