Město Frýdlant má nové odpočinkové místo, zrestaurovalo hradby ze 14. století

24. září 2014

Město Frýdlant se může pochlubit zrestaurovanými městskými hradbami v Okružní ulici. Tamní obyvatele před vpádem cizích vojsk chránily už počátkem 14. století. Vzácná část středověkého opevnění prošla citlivou opravou a stane se jedním z historických zastavení města. Torza hradeb jsou i na jiných místech města, dnes jsou ale povětšinou součástí budov.

Vzácný kus středověkého opevnění prošel velmi citlivou opravou a měl by se stát jedním z historických zastavení města. Zhruba deseti metrům hradeb vévodí věžice a také katovská branka, kudy se podle pověstí vodili odsouzenci na smrt.

Uvnitř věžice je malý prostor, asi dvakrát na dva metry, kam se dal v minulosti postavit žebřík a díky tomu mohl ochránce města dávat pozor na to, kdo k městu přichází. Není to ale obytná věž.

V blízkosti hradeb je i rekonstruovaná původní dlažba, kterou historici objevili zhruba před čtyřmi lety a pochází z 18. století. V noci budou hradby nasvícené. Prostor před hradbami by měla obrůst tráva a zeleň. Auta k hradbám nebudou mít přístup.

Hradby jsou i v jiných městech na Liberecku, například v Jablonném v Podještědí a v Českém Dubu. Ty ve Frýdlantu byly nejzachovalejší. První zmínka o nich je z roku 1304. O přesném stáří hradeb se ale zatím historici dohadují, patrně pocházejí z doby vrcholného středověku, ze 14. nebo 15. století.

Hradby jsou zděné, téměř kruhového obrysu. Tehdejší stavebníci na ně použili místní čedič a stavěli je zhruba jeden metr silné. Starý plán ukazuje, že podél části hradeb dokonce vedl vodní příkop zbudovaný z ramena řeky Smědé. Podzemí stále ukrývá staré kanály nebo chodby.

Opravené městské hradby se otevírají přibližně v době, kdy se narodil slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna - 14. září 1583. Byl majitelem frýdlantského panství. Za jeho éry se prohloubily hradní studny, zlepšilo se zásobování vodou a opravilo se opevnění.

Pro frýdlantské a liberecké panství znamenala vláda Albrechta období prosperity. Zatímco okolní panství pustošily probíhající boje třicetileté války, Frýdlantska se válečné útrapy nedotkly a dostalo přezdívku šťastná země. Sám Albrecht ale skončil nešťastně. Zřejmě kvůli intrikám byl v roce 1634 v Chebu zavražděn.

autor: Eva Malá
Spustit audio