Města se připravují na zavedení nařízení GDPR

Úředník, podnikatel (ilustrační foto)

Úřady v celém Česku i v našem kraji se připravují na květnové zavedení nové evropské legislativy. Je známá pod zkratkou GDPR a týká se osobních údajů.

Obnovou bude muset projít většina databází a za přípravy některá města utratí i statisíce korun. Nové nařízení upřesňuje, co všechno jsou to osobní data, a jak přesně je chránit. Dotkne se všech organizací, které disponují s osobními údaji, tedy i obcí v našem kraji.

Zkratka GPDR se už brzy vryje pod kůži většině firem a úřadů, a to nejen v Česku. Od příštího května totiž začínají platit nová evropská nařízení pro zacházení s osobními údaji. Na novinku se musí připravit nejen úřady, ale i banky, mobilní operátoři nebo třeba malí živnostníci. Nová pravidla by měla posílit práva zákazníků a například jim umožnit požadovat po firmě vymazání osobních údajů z její databáze. (iRozhlas.cz)

Většina radnic měst v Libereckém kraji teprve zkoumá, jak konkrétně se to úřadů dotkne. Třeba Česká Lípa ještě nemá v plánu konkrétní kroky, nepředpokládá ale, že by to přineslo víc práce úředníkům. Jablonec nad Nisou nás informoval, že z návrhu rozpočtu vyčlenili na GDPR jeden a půl milionu korun. Podle Markéty Hozové z jablonecké radnice to s sebou ponese změnu směrnic, vyšší zabezpečení objektů a město se také bude soustředit na kybernetickou bezpečnost

Město Turnov si objedná analýzu, co všechno kvůli tomu budou muset úředníci udělat. Nebude ale najímat další úředníky ani jiné pracovníky. V Semilech v současné době analyzují, co je čeká. Podobně je na tom i krajský Liberec. Všechna města ale budou určitě potřebovat jednoho člověka navíc, který se bude agendou zabývat, je jím takzvaný pověřenec, který by měl radit úředníkům a spolupracovat s českým Úřadem pro ochranu osobních údajů. Pro Turnov bude zajišťovat služby externí pověřenec, stejně jako v České Lípě nebo Jablonci nad Nisou. V Semilech se ještě rozhodnou, jestli bude interní, nebo externí.

Běžných občanů se nařízení GDPR zřejmě nijak zásadně nedotkne. Změní se formuláře úpravy souhlasů se zpracováním osobních údajů.