Mateřinky v Libereckém kraji, které potřebují zoufale rekonstrukci, čekají na opravy na desítky let

8. leden 2015

Profukující okna, studené podlahy, děravá střecha nebo málo místa pro děti. Tak to vypadá v některých školkách v Libereckém kraji. Hlavně v malých obcích, které nemají v rozpočtu na opravy mateřinek peníze. Někde tak musejí čekat na to, až se nashromáždí peníze na opravy, i 25 let. Jinde je tolik dětí, že už se nevejdou do školky.

Jednou z mateřských školek, které jsou ve zcela nevyhovujícím stavu, je ta v obci Rádlo, okres Jablonec nad Nisou. Půdu vilky, kde sídlí tamní mateřinka, procházíme se starostou Miroslavem Šikolou a ředitelkou Evou Rydvalovou.

„Tady ty místnosti by se dalo použít jako to rozšíření, že by se to probouralo, asi bychom museli zateplit, okna jsou dobrý, to jo…“ konstatuje starosta Rádla Miroslav Šikola.

Problém je taky, že tady není topení, to by se sem muselo natáhnout, topení a sociálky...“ upozorňuje ředitelka mateřinky Eva Rydvalová a dodává, že školka rekonstrukci už opravdu potřebuje, i kvůli navýšení kapacity dětí.

„Na Rádle se hodně staví, takže přichází i hodně nových lidí, a já jsem teda při posledním zápisu musela odmítnout polovinu zájemců. Dalo by se to vyřešit jedině tím, že by se rozšířily prostory.“

Malé obce jako je Rádlo a další na opravy ale moc peněz v rozpočtu nemají. Starosta Miroslav Šikola má informace o tom, že by mohl přispět stát, ale spíše do budoucna.

„Mělo by se investovat do rekonstrukcí a rozšiřování školek, jestli neseženeme dotaci, museli bychom dát peníze ze svého. To je ale zatím takové teoretické, zatím na to žádný grant vypsaný nebyl.“

Malé obce hledají peníze na rekonstrukce mateřinek jen těžko, v Zásadě čekali na velkou rekonstrukci mateřinky více než 20 let. Netrápila je malá kapacita, ale zima a vítr, který do budovy profukoval, říká ředitelka školky Marie Zurčínová.
„Tady je ta dlouhá chodba, tady byla zima, protože je chodba plná oken, děti tady chodí ráno, na oběd i odpoledne, byla jim zima a teď je cítit ten rozdíl, že je tady příjemně. Vyměnila se okna, střecha se udělala celá nová, zateplilo se… I rodiče dětí jsou rádi – ti, co sem jako děti chodili, si to moc dobře pamatovali, že když támhle seděli u stolečku, za zády měly dveře na terasu, tak jim táhlo na záda a tak jsou rádi, že se to konečně předělalo a jejich dětem už na záda netáhne,“ uzavírá Marie Zurčínová.

Na opravy nečekají dlouho jen školky v malých obcích, ale také ve městech, hlavně staré školky panelového typu na sídlištích v Liberci a Jablonci.

autor: sas
Spustit audio