Matematika v bundách a čepicích. Rýnovičtí školáci se klepou zimou

16. duben 2013

Základní škola v jabloneckých Rýnovicích by mohla zrušit šatny. Děti si tam totiž neodkládají čepice, bundy a šály, ale chodí v nich do třídy. Je jim totiž během vyučování zima. Topení je přitom puštěné naplno.

Velká zima ve třídách trápí rýnovickou základní školu už dlouhé roky.

Problémy mají v zimním období hlavně třídy, které jsou na severní stranu. Je to z důvodu špatného technického stavu oken. Ta nejdou dovírat, některá ani otevírat.

„Ve škole to řešíme tak, že děti se třeba přesouvají z kmenové třídy do jiných učeben, když je opravdu zima, anebo sedí v bundách, což je pro ně svým způsobem atrakce, ale není to řešení na celou zimu,“ vypráví ředitelka rýnovické školy Jana Mašindová.

Okna ve třídách mají už opravdu to nejlepší za sebou, v některých jsou několikacentimetrové škvíry.

Děti už si na vyučování v bundách zvykly, ale velkou radost z chladných místností nemají. A zima vadí také rodičům, kteří svoje děti do rýnovické školy každé ráno posílají.

Vedení školy volá o pomoc už dlouhé roky.

Radnice zatím nepomohla, jak vysvětluje náměstkyně jabloneckého primátora Soňa Paukrtová z ODS: „Náš problém je ten, že námi zřizované školy a školky všechny mají problémy s okny a je potřeba je opravit. Ten celkový odhad, kdybychom to dělali všechno najednou, tak přesahuje půl miliardy korun. Takže my se snažíme postupně vyměňovat okna.“

„Já jsem si vědoma toho, že v Rýnovicích je to problém. Paní ředitelka navrhovala, že by sehnali sponzory, případně levnější okna. Na pracovním pořádku to budu projednávat a budu se snažit, aby v letošním roce jim ta okna upravili,“ uzavírá Paukrtová.

Podle hygienických norem je minimální teplota ve školní třídě 18 stupňů Celsia, optimální pak kolem dvaceti. Pro chodby a schodiště má stačit rozmezí od deseti do patnácti stupňů.

autoři: sas , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio