Máte doma obraz Johanna Siegerta? Půjčte nám ho – žádá českolipské muzeum

18. říjen 2015

Českolipské muzeum připravuje výstavu děl málo známého místního malíře Johanna Siegerta. O pomoc požádalo i veřejnost. Chce si vypůjčit jeho díla. Muzeum uveřejnilo takovou výzvu zcela poprvé.

V českolipském muzeu je vystaveno nespočet obrazů. Mezi nimi díla českolipských malířů jako například Eduarda Steffena se skalním hradem ve Sloupu nebos orientálními motivy. Nechybí ani díla Wilhelma Reichelta. Když ale návštěvník projde celé muzeum, nenajde jediný obraz malíře Johanna Siegerta, který tvořil na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Pátrání po jeho životě bylo pro pracovníky muzea stejně náročné jako po jeho dílech. „Nedá se říci, že by muzeum nemělo žádnou jeho tvorbu, ale nemáme žádný jeho obraz. Muzeum má pouze sbírku jeho kreseb, které většinou pocházejí z jeho drážďanských studií," vysvětluje historik českolipského muzea Jaroslav Panáček. „Johann Siegert není v České Lípě příliš známý, vzhledem k tomu, že údajně své obrazy neprodával. Tím pádem je neznámý i v celorepublikovém. Ani se nedělo, kdy zemřel. Nakonec jsme zjistili, že v roce 1939. Shánění informací ještě neskončilo."

I to byl důvod, proč muzeum vyzvalo veřejnost k zapůjčení jeho děl na připravovanou výstavu.

„Zkusili jsme to, i když si od toho neslibuji. Přesto doufáme, že by se mohlo někde nějaké dílo objevit. Už jsme našli nějaká díla, díky pátrání příbuzných malíře a obrazy máme slíbený k zapůjčení. Od veřejnosti na výzvu zatím žádnou reakci nemáme," dodal Panáček.

Otázkou zůstává, jestli vůbec majitelé obrazů případně vůbec poznají, že je maloval právě Johann Siegert. „Někteří ano. Problém je v tom, že jeho obrazy nejsou ve všech případech signovány, tedy podepsány. I my se někdy musíme dohadovat, jestli je to obraz od něj nebo ne," doplňuje Panáček.

Vernisáž výstavy obrazů Johanna Siegerta se plánuje na začátek května příštího roku a trvat by měla čtyři měsíce.

Spustit audio