Martin Půta zůstane hejtmanem, koalice v Libereckém kraji se ale rozpadla

25. listopad 2014

Obviněný hejtman Libereckého kraje Martin Půta zůstává ve funkci. Zastupitelé po něm rezignaci nechtějí, krajská koalice se ale v Liberci rozpadla. V tajné volbě přišla o svůj post teď už bývalá náměstkyně Zuzana Kocumová pro zdravotnictví a sport ze Změny pro Liberecký kraj. Odvolání navrhl zastupitelský klub Starostů.

Podle zastupitelského klubu byli dlouhodobě nespokojeni s prací Zuzany Kocumové. Uvedli, že selhala v řízení svého rezortu. To se týká například zateplení českolipské nemocnice, výstavby heliportu nebo hospice.

Také se neshodli v řešení autobusové regionální dopravy v kraji. Podle radního Petra Tulpy ze Starostů tím ohrozila zájmy kraje i jeho občanů.

Zuzana Kocumová s odvoláním nesouhlasí. „Mít vlastní názor a občas ho říct, to se tady nenosí. Vyústění té situace a způsob řešení je neudržení emocí a osobních vztahů na více úrovních,“ řekla Zuzana Kocumová.

Starostové přesto chtějí jednat o nové koalici znovu se Změnou pro Liberecký kraj. Lídr hnutí Jan Korytář i lídr klubu zastupitelů a náměstek hejtmana Josef Jadrný proti tomu v zásadě nic nenamítají. Podporu ale hledají i jinde, předběžně oslovili už ODS.

Zastupitelé kraje podpořili hejtmana

Naopak hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který čelí obvinění z korupce, ve své funkci zůstává s podporou krajských zastupitelů.

Podle policie měl dostat úplatek ve spojitosti s přestavbou kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci. Přestavba kostela probíhá pod hlavičkou společnosti Geotermální energie pro občany, úvěr ale poskytl Metrostav a hejtman prý mohl za úplatu ovlivnit změnu financování projektu.

Martin Půta ale trvá na tom, že žádný úplatek nepřijal. Podle jeho slov tak nemá důvod k rezignaci.

„Včera můj obhájce podal proti tomu obvinění stížnost a po nahlédnutí do spisu, které nám bude umožněno až 8. prosince, budeme stížnost dále konkretizovat,“ vysvětlil.

autoři: Eva Malá , dp
Spustit audio