Markéta Škopková navázala na dílo svého otce. Nakreslila betlém a umístila ho do Jablonce

České země se chlubí dlouhou tradicí malovaných betlémů, které se lidé kupovali, doma vystřihovali a pak sestavovali. K nejslavnějším malovaným betlémům patří ty od Mikoláše Alše, Josefa Lady nebo maloskalského výtvarníka Vlastimila Rady.

Nová vlna zájmu o malované papírové betlémy se zvedla na konci 20. století a trvá dodnes. Jednou z významných osobností novodobého betlémářství byl malíř Jiří Škopek, který v roce 1951 absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě. Od 60. let minulého století tvořil malované vánoční pohlednice, na kterých betlémské motivy zasazoval do reálií Libereckého kraje, například pod hrad Frýdštejn nebo na železnobrodský statek Na Bělišti. A od pohlednic nebylo daleko k betlémům. Z jeho dílny vzešly třeba betlémy Maloskalský a Železnobrodský, vydal se ale také do dalších míst Českého ráje nebo do Podkrkonoší.

  • Výstava Jiřího Škopka v Městské galerii MY v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Kostelní ulici v Jablonci nad Nisou je otevřená od 9. 12. 2021 do 28. 2. 2022 (středa - sobota 10 - 12.30 a 13 - 17 h, o státních svátcích zavřeno).

Na dílo svého otce navázala Markéta Škopková, která vystudovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové obor keramika a porcelán, ale věnuje se i dalším výtvarným disciplínám. Na svém kontě má Tříkrálový betlém a nyní se k tématu vrátila na popud jabloneckého galeristy Jana Strnada a nakreslila betlém umístěný do Jablonce nad Nisou. Ústřední scéna betlému je v typické místní mačkárně skla, tzv. driketě, jejíž předlohou je existující stavba v Kokoníně. V Jabloneckém betlému ale nechybí ani některé dominanty města, jako je třeba kostel sv. Anny nebo zdejší radnice. Jablonecký betlém si můžete koupit v Městské galerii MY, kterou najdete v informačním centru v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Kostelní ulici.

A ještě jedno překvapení. Jablonecký betlém skrývá také malou hádanku. V kresbě se ukrývají osobnosti spojené s Jabloncem nad Nisou, je jich celkem 13 a Jan Strnad slibuje, že kdo dokáže postavy určit a jako první přinese do Městské galerie MY lístek, na kterém bude všech 13 správných jmen postav v betlému, získá hodnotnou cenu.

Pokud si chcete prohlédnout malované pohlednice Jiřího Škopka nebo si koupit Jablonecký betlém jeho dcery Markéty, pak navštivte Městskou galerii MY v Domě Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Jestliže to už letos nestihnete, budete mít možnost i v roce 2022.

Spustit audio

Související