Marinované kuře s červenou omáčkou podle Margity Čonkové povýší chuť drůbeže na zvěřinu nebo žebírka
Maso naložené ve speciální marinádě se po upečení úplně rozpadá a ztratí fádnost mdlé kuřecí chuti. Připomínat vám může spíš zvěřinu nebo žebírka. Cibulka, kečup, worcester a koření vytvoří báječnou mazlavou omáčku plnou výrazných chutí. Marinádu můžete vyzkoušet i na jiný druh masa, Margita Čonková akorát nedoporučuje hovězí.
- 4 kuřecí (králičí) stehna
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 1 lžička citronové šťávy
- ¼ lžičky pepře
- ¼ lžičky chilli
- 1 lžíce worcesteru
- ½ hrnku kečupu
- 1 hrnek vody
- 125 g másla
- sůl podle chuti
Postup
Kuřecí stehna osolíme z obou stran a vložíme do pekáčku. Cibuli nakrájíme nadrobno a zasypeme jí kuřecí maso.
Připravíme si marinádu: Necháme rozpustit máslo. Přidáme kečup, vodu, mletý pepř s chilli, worcestr, citronovou šťávu, ocet a cukr. Propasírujeme česnek a přidáme do směsi. Vše promícháme.
Takto připravenou marinádu nalijeme na maso, přikryjeme alobalem a dáme přes noc do lednice.
Ráno vyndáme a tak, jak to je, vložíme do trouby. Pečeme hodinu při 250 °C. Po hodině odkryjeme a pečeme dalších 50 minut, aby maso získalo barvu a omáčka se zredukovala.
Podáváme s rýží nebo bramborem, chutná ale i s bramborovým nebo houskovým knedlíkem. Vyberte si.
Margita Čonková
Doma měli hodně králíků, tak jednou zkusila recept od paní Jakubcové z Kladna. Zjistila, že se báječně hodí i na kuře a dělá to tak už 35 let.
S přípravou ji pomáhala její dcera. Ta nám dokonce upekla skvělou piškotovou roládu se šlehačkovým krémem a ovocem. Jako dárek jsme si odvezli i pár kusů nádobí, které se nám bude hodit na některé z dalších natáčení.