Marinované kuře s červenou omáčkou podle Margity Čonkové povýší chuť drůbeže na zvěřinu nebo žebírka

Maso naložené ve speciální marinádě se po upečení úplně rozpadá a ztratí fádnost mdlé kuřecí chuti. Připomínat vám může spíš zvěřinu nebo žebírka. Cibulka, kečup, worcester a koření vytvoří báječnou mazlavou omáčku plnou výrazných chutí. Marinádu můžete vyzkoušet i na jiný druh masa, Margita Čonková akorát nedoporučuje hovězí.

Ingredience
  • 4 kuřecí (králičí) stehna
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ¼ lžičky pepře
  • ¼ lžičky chilli
  • 1 lžíce worcesteru
  • ½  hrnku kečupu
  • 1 hrnek vody
  • 125 g másla
  • sůl podle chuti

Postup

Kuřecí stehna osolíme z obou stran a vložíme do pekáčku. Cibuli nakrájíme nadrobno a zasypeme jí kuřecí maso.

Připravíme si marinádu: Necháme rozpustit máslo. Přidáme kečup, vodu, mletý pepř s chilli, worcestr, citronovou šťávu, ocet a cukr. Propasírujeme česnek a přidáme do směsi. Vše promícháme.

Takto připravenou marinádu nalijeme na maso, přikryjeme alobalem a dáme přes noc do lednice.

Ráno vyndáme a tak, jak to je, vložíme do trouby. Pečeme hodinu při 250 °C. Po hodině odkryjeme a pečeme dalších 50 minut, aby maso získalo barvu a omáčka se zredukovala.

Podáváme s rýží nebo bramborem, chutná ale i s bramborovým nebo houskovým knedlíkem. Vyberte si.

Margita Čonková

Doma měli hodně králíků, tak jednou zkusila recept od paní Jakubcové z Kladna. Zjistila, že se báječně hodí i na kuře a dělá to tak už 35 let.

S přípravou ji pomáhala její dcera. Ta nám dokonce upekla skvělou piškotovou roládu se šlehačkovým krémem a ovocem. Jako dárek jsme si odvezli i pár kusů nádobí, které se nám bude hodit na některé z dalších natáčení.

Margita Čonková a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo