Marek Pavala uvařil lanýžové risotto, ochutnávala Petra Janů

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se sešli s vítězem televizní kuchařské soutěže MasterChef Markem Pavalou ve škole vaření Laboratorio v Krocínově ulici v Praze.

Slíbil, že nás všechny naučí výtečné italské risotto s lanýžovou pastou a sýrovou pěnou. Ve vysílání pak vše ochutnala i zpěvačka Petra Janů.

Lanýžové risotto s pěnou ze sýra Stracchino

Ingredience
  • 360 g rýže (ideálně vialone nano, která je na risotto nejvhodnější)
  • 1 šalotka
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • sýr Stracchino (italský sýr z kravského mléka)
  • smetana
  • polévková lžíce lanýžové vellutaty (jde o pastu z lanýžů)
  • cca 1 dcl bílého vína a mléko

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme šalotku, která nám musí pouze zesklovatět. Určitě nerestujeme do barvy! Následně přidáme rýži, kterou nebudeme propírat, abychom se nezbavili škrobu. Až bude rýže zahřátá, tak nám začne pouštět škrob. V té chvíli přidáme jednu malou skleničku bílého vína.

Základ pro lanýžové risotto

Víno z pokrmu úplně vyvaříme, aby nám pokrm jen ovonělo. Pokud bychom víno nevyvařili tak risotto bude chutnat jako by do něj byla sklenička vína vylita až po dokončení. Po vyvaření přiléváme opatrně horký vývar a sledujeme, jak nám risotto přibývá na objemu.

Risotto by mělo být neustále „mokré“ a vstřebávat vývar do sebe. Jakmile bude rýže al dente (na skus) přidáme polévkovou lžíci lanýžové vellutaty, dochutíme solí a pepřem. Přidáme máslo a strouhaný parmezán, které zašleháme dovnitř, aby nám vznikla krémová konzistence.

Do lanýžového risotta nastrouháme sýr

Sýr Stracchino smícháme v poměru jedna ku jedné se smetanou a přidáme mléko. Směs nalejeme do šlehačkové lahve a vytvoříme pěnu, kterou ozdobíme risotto.

Risotto podáváme na vyhřátém talíři, aby nám nevystydlo.

Marek Pavala

Původně se věnoval fotografování, ale láska k jídlu ho přiměla k tomu, že začal sledovat pořady o vaření v televizi a na internetu. Zkoušel vařit to, co kuchařské hvězdy. Dařilo se mu, tak zkusil štěstí i v české verzi soutěže MasterChef. Řekl si, že ji prostě musí vyhrát a vyšlo to.

Sní o vlastní restauraci a také knižní kuchařce. Rád by měl i prasátko, se kterým by v lese mohl hledat lanýže. Miluje mořské plody a jednoduchá jídla. Pro přátele vaří jen občas, protože se mu nechce pak uklízet stoly a mýt nádobí. To se raději s blízkými sejde v restauraci. Dnes je jedním z lektorů Školy vaření v Laboratorio v Krocínově ulici v Praze, kterou zakládal Riccardo Lucque.

Patrik Rozehnal, Petra Janů, Naďa Konvalinková a Marek Pavala

;

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.