Mapa propojená s digitálními vysílačkami – nový pomocník jizerskohorských záchranářů

11. říjen 2016

Horské službě v Jizerských horách pomáhá nová speciální mapa. Je propojená s digitálními vysílačkami. Ty umožňují nejen záchranářům mezi sebou komunikovat, ale také vysílají signál o poloze. Každý záchranář je tedy vidět v mapě, to významně pomáhá při organizaci práce a hlavně při velkých pátracích akcích.

Horští záchranáři se při pátracích akcích – a samozřejmě i kdykoliv jindy – domlouvají prostřednictvím vysílaček. Horská služba teď nově přešla na digitální vysílačky a díky nim přišla ještě další výhoda, kterou je speciální mapa. Vymyslel ji letecký záchranář Michal Beneš.

Pomáhá v lepší orientaci v terénu. I v noci

„Je to mapa, kterou máme nahranou ve svých GPS počítači, v programu – v tabletech,“ říká horský záchranář Michal Beneš a pokračuje: „Pomáhá nám v případě špatné orientace v terénu, třeba při hledání v noci se díky mapě snáze domluvíme, kde stojíme, nebo kam máme dojít.“

„Zaznamenáváme a ukládáme na server pro celou republiku polohu vysílaček a pak kdokoliv z horské služby může vidět, kde se nachází jeho kolega,“ popisuje záchranář.

Digitální vysílačky mají ještě jednu velkou výhodu – mnohem lepší signál než předchozí analogové spojení. To se hodí i na místech, kde nelze komunikovat mobilním telefonem, vysvětluje jizerskohorský náčelník René Mašín. „V horách je spoustu míst, které nejsou kryté mobilním signálem, například se to stává lidem, kteří se dostanou do problémů v severním úbočí Jizerských hor, kde signál není.“

autor: sas
Spustit audio