Malý, ale šikovný. Hmyzí robot v sobě nemá motorek. Vědci ho ovládají díky elektromagnetickému poli

22. duben 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Kostra dinosaura Tyrannosaura rexe se v dražbě ve Švýcarsku prodala za celkovou částku 5,5 milionu franků (v přepočtu přes 132 milionů korun). Nový majitel skeletu je z Evropy, ale zůstal v anonymitě. Šlo o první dražbu kostry prehistorického masožravého živočicha v Evropě, předchozí se konaly ve Spojených státech.

Čtěte také

Volně žijící zvířata ve městech od kun, přes nutrie až po divoká prasata budou zkoumat společně vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity (LDF Mendelu), Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a společnosti SocioFactor. Bude je zajímat, kde se vyskytují, jakému se těší zdraví i jaké problémy vznikají jejich působením ve městech, informovala Mendelova univerzita, hlavní koordinátor 2,5 roku trvajícího projektu.

Archeologové objevili v srdci Paříže části velké starověké nekropole, pocházející z dob, kdy se ještě Paříž jmenovala Lutetia. Tato nekropole již byla částečně známá z vykopávek, které začaly v 19. století. Badatelé ale netušili, jak rozlehlá ve skutečnosti je. Nově bylo odhaleno asi 50 hrobů mužů, žen a dětí, pohřbených kolem 2. století našeho letopočtu. Nalezené hroby jsou vzdálené jen pár metrů od rušné stanice „Port-Royal“ na trase příměstské železnice RER B. 

Čtěte také

Nové technologie někdy nacházejí inspiraci v přírodě. Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni totiž pracují s takzvanými hmyzími roboty. Ty nejen velikostí tak trochu připomínají malé brouky. Na tamní Fakultě elektrotechnické v nich odborníci vidí klíč k větší recyklaci elektroodpadu. Mohli by totiž rychle a jednoduše roztřídit součástky třeba z už nepoužívaného mobilu.

Nálezci pokladu stříbrných a zlatých mincí, který byl zakopaný u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku, zaplatí Pardubický kraj 560 000 korun, ještě to ale musí schválit zastupitelé. Nálezce objevil poklad v roce 2020, bylo to přes 7 tisíc mincí, za které by se v 17. století dalo pořídit třeba 25 tažných koní. Jde o největší známý a dochovaný poklad mincí z té doby na historickém území Moravy.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související