Málo se prodává, stěžují si menší výrobci v Libereckém kraji

3. říjen 2012

Sýry, jogurty, klobásy, ale i mošty nebo pečivo v Libereckém kraji nabízí téměř dvacet drobných výrobců. Zvykli si prodávat je na farmářských trzích, jarmarcích a své zboží dodávat i do prodejen regionálních potravin

Ačkoliv Liberecký kraj regionální výrobce, pěstitele i chovatele všemožně podporuje, někteří nejsou v konkurenci sítí marketů schopni přežít. Někteří zákazníci si výrobky malých farmářů nemůžou vynachválit. Jiní k nim teprve hledají cestu.

Paní Milena si od místního chovatele kupuje krůtu. Tvrdí, že kvalita masa je pro ní rozhodující: "Český poctivě zpracovaný maso, takže tomu dávám přednost. A není to zas o tolik moc dražší než normálně." Také paní Hornová nedá na farmářské trhy dopustit: "Každý rok si tady kupuji tlačenku, kozí a ovčí sýry nebo sádlo."

I když se regionální prodejci snaží jezdit po trzích a jarmarcích, spousta zákazníků si k nim hledá cestu jen s obtížemi. Malí výrobci podle radního pro resort zemědělství Libereckého kraje Jaroslava Podzimka z ČSSD zažívají složité časy. I proto se je kraj snaží zviditelňovat: "Těch způsobů je víc, my máme už devátým rokem soutěž Výrobek roku Libereckého kraje, dožínky nebo Semilský pecen a různé akce, kde lidé můžou ochutnat regionální potraviny."

Farmáři musí obstát v konkurenci se supermarkety. Časy nejsou moc příznivé, stěžuje si prodavačka moštů Lenka Míková: "Lidi hodně šetřej, hodně šetřej, my těch moštů prodáme za den třeba jenom tři, před dvěma rokama jsme jich za den prodali třicet."

Lidé si výrobky regionálních výrobců můžou zakoupit i ve dvou kamenných obchodech. Jeden sídlí v Liberci, druhý v Turnově.

autor: Eva Malá
Spustit audio