Malé náměstí v Železném Brodě čekají změny

5. březen 2012

Malé náměstí v Železném Brodě na Jablonecku čekají změny. Odborná porota architektonické soutěže vybrala vítězný návrh, který doporučila k realizaci. Podepsaní jsou pod ním mladí autoři ze společnosti Molo Architekti. Jedno z nejstarších míst v Železném Brodě chtějí zpříjemnit pomocí co nejmenších zásahů. Respektují tak finanční možnosti města i křehký vzhled sousední vesnické památkové rezervace s roubenými domky.

Všechny nápady zúčastněných musí město podle daných pravidel představit veřejnosti. Výstavu plánuje zorganizovat do léta.

Návrh mladých pražských architektů uspěl hlavně proto, že zásadním způsobem nemění současné rozvržení náměstí a jeho kouzlo spočívá v jemných úpravách. Například kopec pod kostelem se má protáhnout až k silnici. Zmizela by tak opěrná zeď, která je trnem v oku nejednomu z obyvatel této části Železného Brodu.

Ne zrovna reprezentativně teď vypadá také okolí potoku Žernovník, kterého si tu lidé všimnou asi jen v době povodní. Právě to, že náměstím protéká voda ale architekty upoutalo. Chtějí u něj postavit malou promenádu s lavičkami a rozšířit schodiště s přístupem k vodě.

Vítězný projekt má navíc malý bonus pro majitele místní restaurace - ukazuje, jak právě nad potokem postavit visutou terasu. Právě tyto malé ale pro pocit podstatné změny oceňuje i městský architekt a člen poroty soutěže Zdeněk Jiran: „Město má svoje měřítka a rozměry, takže je hodně důležité ten prostor zklidnit za vynaložení přiměřených finančních prostředků tak, aby respektoval stávající situaci i budoucí možný vývoj.“

Malé náměstí je totiž momentálně spíš křižovatkou než prostorem k odpočinku. Právě doprava ale leží místním hodně na srdci.

„Aby to bylo místo k žití... Spousta lidí nebude chodit pěšky... Aby to žilo, to centrum, je potřeba, aby tam bylo parkoviště. To Malé náměstí je pořád ucpané, navíc je to tam úzké...“ říkají manžele Vetlí, kteří mají na Malém náměstí obchod.

Parkoviště se tu tak podle vítězného soutěžního návrhu ještě mírně rozšíří. Z křižovatky ale mají zmizet dopravní značky s tím, že platit bude přednost zprava. Autoři nápadu počítají s tím, že když žádná z ulic nepokračuje rovně, řidiče to donutí jet opatrněji.

autor: leš
Spustit audio