Malá Viktorka si mohla v botanické zahradě vyzkoušet, jak se leží na listu viktorie

3. srpen 2017

Neuvěřitelně velké listy plující po hladině jsou k vidění v liberecké botanické zahradě. V pavilonu leknínů je totiž v nejlepší kondici viktorie cruzova.

Hladina vodní nádrže v pavilonu leknínů Botanické zahrady v Liberci se ztrácí pod obrovskými listy. Vrcholí totiž sezóna viktorií - leknínů s obrovskými listy, které na hladině unesou i dítě nebo drobnější zvíře. Kromě listů připomínajících ohromné rovné misky se zvednutým okrajem mají tyto původem americké vodní rostliny i unikátní květy. Kvetou jen dvě noci a mění postupně barvu.

„I když jsou to největší květy čeledi leknínovitých rostlin, vzhledem k obrovským listům jsou malé, v tom poměru jsou zklamáním. Otvírají se pozdě večer, když už je tma. První noc jsou bílé a druhou noc růžové až růžovofialové,“ říká ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička. Nedoporučuje na listy sahat, protože na rubu jsou ploché a ostré ostny.

A přidává příběh, kdy rostlinu viktorii obdivovala malá Viktorka v den svých narozenin. S tatínkovým souhlasem ji posadili na list, který se sice prohnul, ale dívenku udržel. „Vážila 18,5 kilogramů. Kdybych to slyšel předem, tak bych to nikdy nedovolil, protože bych se bál,“ vzpomíná ředitel Studnička.

Viktorie můžou návštěvníci obdivovat celé léto a ještě v září. I když v současných slunných dnech asi neuvidí poupě otevřené, téměř jistě uvidí kvést leknín nazvaný blue spider - modrý pavouk. Jeho modrofialový květ společně s obrovskými listy viktorií upoutá pohled většiny návštěvníků libereckého pavilonu leknínů.

List leknínu dívku unesl, jen se prohnul
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio