Majáles v Liberci: Studentský průvod odstartuje majálesové veselí

Do libereckých ulic vyrazí dnes 11. května ve dvě hodiny odpoledne studentský průvod. Akce je součástí letošních oslav Majálesu.

Studentský průvod vyrazí od obchodního centra Forum a bude mířit k radnici. Provázet ho budou bubeníci. U radnice studenti vyhlásí krále a královnu majálesu, říká za organizátory Petra Loulová: „Královna s králem budou před panem primátorem skládat slib – zazní i to, že vrátíme město v pořádku. V průvodu bude k vidění spousta masek a bubeníky rozhodně nepřehlédnete.“

Studenti se tak pokusí oživit tradiční obřad, kdy královna majálesu symbolicky přebírá vládu nad městem. Krále a královnu si zvolili studenti sami už dříve. Do průvodu se ale může přidat kdokoliv.

Kulturní „nálož“

Dnes večer a zítra nabídne majáles koncerty známějších kapel, přes den se ale budou prezentovat i skupiny typicky liberecké – třeba TUL Band, The Scoffers nebo Imaginárium, chybět nebude Big’O‘Band s Marianou Prachařovou.

Studentský majáles se poprvé konal v Liberci loni, přilákal na šest tisíc lidí. Letos je podle organizátorů celá akce asi dvakrát větší a umělci vystoupí na dvou pódiích.

Vstupné pro studenty je zdarma. Ostatní zaplatí 150 korun na den nebo 250 korun na oba dny.

Loni se hlavní program odehrával na náměstí před radnicí, tentokrát tam bude zmíněný studentský průvod. Hlavní část Majálesu se letos bude konat v parku Budyšínská nad Tržním náměstím. Podle organizátorů je prostor větší a praktičtější než hlavní liberecké náměstí.

autor: jch
Spustit audio