Magický Modlivý důl na Českolipsku se opět chlubí křížovou cestou

I v zimě si mohou výletníci projít cestu k Modlivému dolu ve Svojkově na Českolipsku. Návštěvníci poutního místa tak po čtyřiceti třech letech opět uvidí křížovou cestu se čtrnácti zastaveními. Lesy České republiky skončily s obnovou poutního místa a teď jsou v Modlivém dole k vidění kopie obrazů původních zastavení z 19. století.

Cesta do Modlivého dolu je teď v zimě doslova zasypaná sněhem, i přesto je to stále hojně navštěvované místo. „Rodiny sem směřují s dětmi na vycházku, podívat se ke kapli, zapálit svíčku,“ říká Jiřina Tomšová, znalkyně historie Svojkova a iniciátorka obnovy křížové cesty. „Křížová cesta začíná tady u kříže, pokračuje dál vzhůru, kde je celkem 14 zastavení,“ popisuje Tomšová.

„Kříž je zrekonstruovaný, je součástí celkové rekonstrukce turistické stezky k Modlivému dolu,“ doplňuje za Lesy ČR Markéta Kavková.

Poslední zastavení křížové cesty v Modlivém dole je vedle skalní kaple

„Tyto obrázky jsou fotokopie, byly tu někdy od 19. století, byly tu ještě v roce 1962, v roce 1973 farář Ladislav Kubíček je sundal a umístil je do kaple svatého Václava ve Svojkově,“ vysvětluje Jiřina Tomšová. Na konci křížové cesty je poslední obraz – ukládání Krista do hrobu – stojí vedle kaple. „Je to místo, které navštěvuje hodně turistů, stezka už byla hodně poničená přívalovými jarními dešti, proto se začalo s kompletní rekonstrukcí,“ uzavírá Kavková.

Přestože Modlivý důl je především poutní místo, ročně ho navštíví několik tisíc turistů.

Křížová cesta v Modlivém dole a její návštěvnice Jiřina Tomšová a Markéta Kavková
Spustit audio