Lyžařská sezóna v Krkonoších začala a zájem o skiservisy stoupá. Proč je důležité servis nepodcenit?

4. prosinec 2023 09:42

Jen co se rozjely první vleky a lanovky v Krkonoších, zvýšil se zájem o skiservisy. Lidé přichází proto, aby své vybavení měli zkontrolované a připravené. Proč je dobré to nepodcenit? To už je otázka na reportérku Kateřinu Kohoutovou.

Čtěte také

Je to zejména z důvodu bezpečnosti lyžaře nebo snowboardisty a jeho okolí na svahu. Špatně seřízené vybavení může pochopitelně způsobit zranění nejen jeho majitele, ale když dojde třeba k nějaké srážce, tak může poranit i další lidi na sjezdovce.

Dalším důvodem je správná péče o lyže. Je třeba takzvaně vyživovat skluznici a míst správně ostré hrany. A pak i správně doma lyže ošetřovat a voskovat. Pochopitelně na správně seřízeném vybavení je potom i úplně jiný pocit z jízdy. Proto je dobré do skiservisu zavítat třeba i několikrát během zimy.

Pokud si budu chtít nechat své vybavení zkontrolovat, jak dlouho si počkám?

Čtěte také

Čekací doby jsou nyní místo od místa různé. Ale skiservisy, které jsem navštívila nebo obvolala, berou stále objednávky, ale zákazníci si momentálně dva až tři dny počkají. Jsou ale také skiservisy, kde v době práce na lyžích, půjčují lidem jiné. Ovšem takových servisů je zatím málo.

Provozovatelé skiservisů už také nabrali pracovní síly a někde i rozšířili otevírací doby, aby toho zvládli co nejvíce.

Zájem o servis sjezdových lyží nebo snowboardů je velký. Jak to vypadá s běžeckými lyžemi?
Je důležité říci, že zájem o běžecké lyžování v Krkonoších, a zcela jistě i na ostatních našich horách, stoupá.

Čtěte také

Zatímco dříve běžkaři své náčiní často připravovali doma za pomoci korků a žehličky, používali vosky podle aktuální kvality sněhu a venkovní teploty, teď jich do skiservisů míří daleko více.

Je totiž nutné běžky ošetřit na speciálním stroji, který dobře seřízne strukturu skluznice. A tak běžky před sezónou správně připraví.

Ale ať jde o běžky, sjezdové lyže nebo snowboardy, je zapotřebí pokaždé, když lidé přijdou ze sněhu, nechat své vybavení pořádně oschnout. A potom případně, podle potřeby, je doma i navoskovali.

Spustit audio

Související