Vyznavači sjezdového lyžování se dočkali. Už tento pátek se v Krkonoších otevře první sjezdovka

30. listopad 2023 07:33

Provozovatelé zimních středisek v Krkonoších zahajují lyžařskou sezónu. Přírodního sněhu postupně přibývá a protože se teploty na horách drží pod nulou, může se na sjezdovky přidávat i technický sníh. Kde se otevřou první sjezdovky? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Nedočkavci mohou vyrazit už v pátek 1. prosince do Janských Lázní, kde se otevře sjezdovka Anděl na vrcholu Černé hory. Tam se lidé dostanou kabinkovou lanovkou. Vlekařům se podařilo připravit svah v celé jeho délce, takže lyžařům bude k dispozici 1 400 metrů dlouhá trať.

O den později, tedy v sobotu 2. prosince, zahájí lyžařskou sezónu také na Malé Úpě, kde bude otevřena celá sjezdovka Pomezky. A kdo nebude chtít jít na lyže, tak může jít třeba bruslit. Protože venkovní kluziště se právě také v sobotu otevře.

Kde dál budou na horách v provozu vleky a lanovky?

Čtěte také

Co se týče Orlických hor, tak tam se začne v sobotu lyžovat v Říčkách. Ostatní areály, jak v Orlických horách, tak i Krkonoších, pokračují v přípravách na zahájení zimní sezóny. Přírodního sněhu, zejména ve vyšších polohách, přibývá. A díky mrazivým teplotám a dobré vlhkosti vzduchu tak mohou areály také zasněžovat svahy technickým sněhem.

Pokud tedy vydrží tyto současné zimní podmínky, tak příští víkend by se mohlo začít lyžovat v Peci pod Sněžkou, v následujících dnech i ve Špindlerově Mlýně, kde se zřejmě jako první otevře Hromovka. Hlavní sjezdovky se již podařilo vysněžit z více jak poloviny.

Dočkají se i běžkaři? Budou pro ně už připravené trasy?

Čtěte také

Je otázka, jestli budou na víkend běžkařské trasy přichystané. Nejspíše to vypadá, že lyžaři běžci, mohou vyrazit do terénu ve vyšších polohách hor. Ale tratě si budou muset vyšlapat sami, protože přírodního sněhu ještě není dostatek. Navíc je to lehký sníh, takže do něj nemůže vjet technika a projet tratě.

Běžecké tratě jsou pochopitelně závislé pouze na přírodním sněhu. Vyjma tedy areálu ve Vejsplaších u Vrchlabí, kde se uměla zasněžuje. Ale pokud to dobře půjde, tak běžkaři budou mít možnost vyrazit do Orlických hor, kde by část tratí měla být na víkend upravena. Pokud se to podaří i na vrcholu Černé hory v Krkonoších, tak o tom jistě budou provozovatelé informovat na svých webových stránkách.

Spustit audio

Související