Lyžaři si v Libereckém kraji přišli o víkendu na své

14. leden 2012

Počasí na horách v Libereckém kraji se umoudřilo. A radost z toho měli především lyžaři.

Během před víkendem místy nasněžilo až 10 centimetrů sněhu. Areály jely naplno a provozovatelé se pustili do dalšího zasněžování, protože teploty byly pod bodem mrazu.

Například na Ještědu včera leželo přes 50 centimetrů sněhu a jeho kvalita byla dobrá. I přes páteční zádrhel, kdy do lanové dráhy uhodil blesk, a ta se na celé dopoledne zastavila, areál otevírá své brány pravidelně už v půl deváté ráno.

Kromě sjezdovky F 10 byla otevřená sjezdovka Pod Lany a Bucharka. Všichni lyžaři tam můžou využívat žhavou novinku, službu Skiline. Pomocí jízdenky zjistí na svém profilu, kolik nalyžovali sjezdovek, výškových metrů, kolikrát jeli lanovkou. Navíc eviduje jejich lyžařský deník.

Javorník byl před koncem tádne dva dny kvůli nedostatku sněhu mimo provoz. O víkendu byla v provozu sjezdovka Modrá a také bobová dráha.

Sněhová pokrývka od 40 až do 75 centimetrů leží na svazích v jizerskohorských areálech Tanvaldský Špičák, Bedřichov a Severák-Hrabětice, které provozuje společnost Ski Bižu. V jejích střediscích jsou v provozu všechny vleky a sjezdovky. Běžkaři můžou vyrazit do upravené stopy například na Jizerskou magistrálu a nebo také do okolí Harrachova, kde se pro ně chystají další úseky.

V krkonošské Rokytnici mají na sjezdovkách nejvíce sněhu. V areálu leží až 120 centimetrů a sjezdovkám neublížily ani teploty nad nulou. V provozu je vše, co areál nabízí. Novinkou tu je slalomová trať s časovkou, kde si lyžaři mezi sebou můžou změřit své síly.

Příliš nezaostává ani Harrachov, na jeho svazích leží více než metr sněhu. Dobré podmínky hlásí i další krkonošské areály. Lyžuje se v Pasekách na Jizerou, ve Vítkovicích, v Benecku nebo ve Vysokém nad Jizerou.

autor: Eva Malá
Spustit audio