Lyžař Dušan Kožíšek tři měsíce trénoval v Norsku, chce zpět do reprezentace

7. říjen 2014

Několik posledních let byl běžec na lyžích Dušan Kožíšek součástí české reprezentace. Po minulé, nepříliš povedené sezoně ale v A týmu skončil. Ambice závodit s těmi nejlepšími měl ale pořád a na zimní sezonu se tři měsíce připravoval v Norsku. Teď by se rád vrátil do reprezentačního výběru.

„Trénoval jsem sám i s distančními závodní, biatlonisty i sprintery. O partnery na trénink nebyla nouze. Trénoval jsem podle sebe a absolvoval jsem i série závodů, takže jsem se neflákal,“ popisuje Dušan Kožíšek své působení v norském Oslu.


Nejčastěji v okolí legendárního Holmenkollenu dřel spolu se členy týmu Job Zone. A léta stráveného na severu rozhodně nelituje. „Určitě to byla příjemná změna. Člověk vypadl ze stereotypu, dozoru a řádu. Bylo na mně, co a kde budu dělat. Bavilo mě to.“

I radost z tréninku teď může pomoci jilemnickému rodákovi také ve zdolávání cílů pro následující zimu. Kožíšek by rád, aby se jeho jméno znovu objevovalo - pokud možno co nejvýše - ve výsledkových listinách těch nejprestižnějších závodů.

„Rád bych se ve své výkonnosti posunul zpátky nahoru, jezdil závody Světového poháru a kvalifikoval se ve sprintech. Vrchol a sen by byl jet dvojice na MS. Kdyby to vyšlo mně i parťákovi, dá se do šestky zabojovat,“ dodává závodník Dukly Liberec, který má z týmového sprintu na MS dokonce dvě bronzové medaile.

Jestli je schopný se znovu přiblížit nejvyšším příčkám, to ukáže až samotná sezona. Z Norska si ale Dušan Kožíšek přivezl dobrou formu, což potvrdil na nedávném mistrovství republiky na kolečkových lyžích stříbrnou medailí a dvěma čtvrtými místy.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio