Lovecká lukostřelba přináší adrenalin i souznění s přírodou

22. srpen 2023

Archeologické nálezy prokazující lukostřelbu jsou staré až 50 000 let. Luk ale lovci používali i ve středověku. Tento způsob lovu vyžaduje dokonalé znalosti chování zvěře, střelecké schopnosti i souznění s přírodou. Právě proto láká stále více myslivců.

Právě letos si připomínáme 100 let české myslivosti. V současnosti se také připravují veškeré legislativní podmínky, aby se mezi ostatní zbraně pro výkon práva myslivosti zařadil také luk.

Středověký lovec by ale pouze stěží věděl, jak se používá současný moderní kladkový luk, který je postaven z nejnovějších průmyslových materiálů, ať už se jedná o karbon, laminát nebo hliníkové slitiny. Další rozdíl je kladková konstrukce, která změnila způsob míření díky vyrovnávacím kabelům, které jsou napojeny na tětivu. Tím se velmi zvýšil výkon i přesnost. Kladkový luk tak umožňuje účinnější, rychlejší i přesnější střelbu.

Klasický luk s jedinou tětivou ale na lovce klade mnohem větší nároky, znalosti i souznění s přírodou během lovu. A to je i důvod, proč stále více myslivců volí k lovu zvěře právě tento tradiční způsob.

Naprosto spolehlivá střelba lukem je základ

Při lovu lukem je nutné se chovat ještě více opatrněji než při střelbě s kulovnicí, kdy je lovec ve velké dálce. Maximální vzdálenost při lovu kladkovým lukem je do 30 metrů, většina lovu ale probíhá ve vzdálenosti 12–20 metrů. V případě tradičního luku ještě o polovinu méně. 

Lovec musí umět pracovat s větrem, znát dokonale chování zvěře, umět se plížit, maskovat, přitom velmi citlivý a ohleduplný. V žádném případě pak na zvěř nesmí střelit v případě, kdy hrozí, že zásah nebude stoprocentně úspěšný a zvěř by zraněna a trpěla.

Často se tak může stát, že po dlouhé námaze nakonec zvěř stejně včas uteče a lov se nepodaří. Ale to vše patří k adrenalinu lovu.

Legislativa jako poslední překážka

Každý lovec lukem musí být především myslivec s loveckým průkazem. Aby mohl lovit také lukem, musí projít speciálním kurzem, který je ukončen náročnou teoretickou i praktickou zkouškou.

Výuku zajišťuje mezinárodní lovecký program vytvořený Evropskou lukostřeleckou federací. Na celém světě je ale již možné v případě obdržení veškerých loveckých průkazů lukem lovit, včetně sousedního Slovenska. V České republice se nyní pracuje na úpravách legislativy tak, aby bylo možné zařadit luk mezi ostatní zbraně pro výkon práva myslivosti.

Klub lovecké lukostřelby Českomoravské myslivecké jednoty má v současné době 50 členů a očekává se, že se v budoucnu po legalizaci lovu lukostřelbou řady značně rozšíří.

Spustit audio