Longboardisté se učili ve Vesci. Odreagování, meditace, popisují jízdu

12. červenec 2015

Ve sportovním areálu Vesec v Liberci se v sobotu uskutečnila akce s názvem Goes North. Proto se po tamní asfaltové dráze proháněli longboardisté. Vyznavači oblíbené delší verze skateboardu měli možnost zdokonalit svou techniku.

„Váhu potřebujeme mít vepředu, to nám určuje stabilitu. Brzdí se buď nohou o zem, to je takzvaný ‚footbreak‘, nebo takzvaným ‚slidem,“ vysvětluje jeden z instruktorů, co právě piluje se svými svěřenci během longboardového happeningu.

Kolem něj se na podlouhlém prkně s kolečky prohánějí většinou mladí longboardisté a ve skluzu se snaží brzdit. Ve Vesci mají šanci naučit se od opravdových profesionálů různé techniky jízdy.

Dorazit mohl úplně kdokoli. „Mám dobrý pocit a prožitek z jízdy. Vždycky mi to pomůže odreagovat se,“ svěřuje se nadšená longboardistka Jana.

„Je to něco úplně jiného, takové surfování. Někdy na něm i dojíždím do školy a často longboard používám jako dopravní prostředek. Můžeš si ho vzít do vlaku nebo tramvaje a nikoho neobtěžuješ, jako třeba s kolem,“ dodává další jezdec Martin.

Tomuto sportovnímu odvětví se nevěnují dlouho, ale jsou typickou ukázkou zapálené a nadšené generace, která je vzhledem k velmi krátké historii longboardu také generací průkopnickou.

„Scéna začla fungovat kolem roku 2007, kdy se začalo scházet pár nadšenců, od té doby se to rozrostlo v neuvěřitelnou módu. Longboard můžete potkat v každém městě v republice. Vždycky se na tom někdo veze,“ vzpomíná manažer akce longboardistů Adam Ulrych.

„Rozrostla se i závodní scéna, kdy se jezdí z kopce. V ČR pořádáme mistrovství republiky i světa. Už jsme na světové úrovni,“ chlubí se organizátor.

Populární je longoarding hned z několika důvodů - rozhodně obsahuje alespoň špetku adrenalinu, je vcelku lehce dostupný a jedná se o poměrně hravou záležitost. Další vysvětlení má jeden ze zúčastněných Jarda:

„Lidi to přirovnávají k nějakému druhu meditace. Já nikdy nemeditoval, ale lidi říkají, že vypneš mozek a nic nemusíš. Když jedu kopec, je to přesně ono. Jedeš a nic tě nezajímá, všechny problémy jsou pryč. Jen jedeš a máš prázdno.“

Longboard
autoři: David Nyč , vman
Spustit audio