Lidové i takzvané „sprostonárodní“ písně znějí Libercem. Do města se sjelo na 50 flašinetářů

13. srpen 2015

Navzdory velmi teplému počasí dnes (13.8.) náměstí před radnicí v Liberci a přilehlé ulice obsadilo na 50 flašinetářů. Přivezli s sebou hrací strojky a stroje, které na největší oblibě získaly koncem 19. a začátkem 20. století, kdy se ze salónů dostaly do ulic. Na flašinety hráli hlavně váleční vysloužilci, invalidé a chudina. Většina písní na hracích válečcích nebo děrovaných páskách byla a je o nešťastných láskách a vraždách nebo o požárech.

„Co jste hasiči, co jste dělali…“ Známá hospodská píseň rozezpívala celé náměstí. Zazpíval jí teplický pouliční umělec Max Fisch, který, kromě hry na flašinet, se svým osmiletým synem Maxem předvádí cvičenou blechu.

„Živá blecha skáče, vozí vozejček a proskakuje rozžhavenou obručí a spoustu dalších věcí…“ popisuje Max Fisch. „My jí máme v takový krabičce…“ doplňuje jeho syn. „Ona nám vždycky někam uteče – k někomu do výstřihu. A my jí pak lovíme…“ potutelně se uculuje teplický flašinetář.

Na druhé straně své čtyři flašinety opečovává Zdeněk Polášek z Ostravy. Vlastní flašinet už z roku 1885. Jeho nejoblíbenějším je ale flašinet holandské výroby.

Flašinetáři v centru Liberce

„Tady jsou sběrače drátkové, a když se ten sběrač potká s dírkou, tak tam skočí, otevře píšťalu a ono to hraje,“ popisuje svůj nástroj a dodává: „Všechny flašinety jsou na vzduch – musíte točit klikou, pákový mechanismus vám tlačí měchy vzduch do zásobníku, z toho to jde do takové lišty, na které jsou nasazené píšťaly s ventily a pak to krásně hraje.“

Jak dodává, pořízení flašinetu se v dnešní době může prodražit. Ty nejlevnější pořídíte okolo 20.000 korun, výjimkou nejsou ale ani kousky za 300.000 korun.

„Než sedět v hospodě a propíjet to, nebo než to naházet do automatu, to radši flašinet. Až tu jednou nebudu, tak to kluk třeba prodá a bude mít jmění,“ směje se pan Polášek.

Přestože slunce opravdu praží, umělci jsou do jednoho oblečeni v dobových kostýmech – muži v dlouhých kalhotách a košilích, dámy v dlouhých kostýmech. Festival flašinetářů, stejně jako loni, provází výstava v Severočeském muzeu. Návštěvníci si na ní mohou prohlédnout kromě hracích skříněk i karikatury s flašinety ze soukromé sbírky z Francie.

autor: Eva Malá
Spustit audio