Lidí bez práce v Ústeckém i Libereckém kraji v květnu ubylo

10. červen 2014

Míra nezaměstnanosti klesla v květnu na Liberecku i Ústecku, v obou krajích shodně o tři desetiny procentního bodu. Na Ústecku je bez práce 11 procent obyvatel, na Liberecku ještě o necelá tři procenta méně. Za příznivým vývojem je hlavně nárůst sezónních prací.

Úřady práce na severu Čech mají ze snížení počtu lidí bez práce radost, čísla za květen jsou nepříznivější od prosince roku 2012, ale ve srovnání například s rokem 2008 jsou stále ještě dost vysoká.

Navíc příliš velký optimismus za přepážkami úřadů práce nepanuje, protože se blíží prázdniny a do evidence přibudou absolventi středních a bohužel i vysokých škol a učilišť. Naopak jsou stále profese, které mají vysokou šanci se na trhu práce uplatnit.

„Kromě dlouhodobě vyhledávaných profesí, jako jsou kuchaři, číšníci, servírky, obchodní zástupci, řidiči převážně v mezinárodní kamionové dopravě, svářeči, obsluha strojů a zařízení, jsou to i zedníci, kteří jsou spojeni se sezónní zaměstnaností,“ říká analytik krajského Úřadu práce v Ústí nad Labem Michal Tuček.

Čtěte také

Úřady práce v Libereckém kraji evidovaly na konci května 24 607 uchazečů o práci, v dubnu jich měly o 996 víc. Díky oživení ekonomiky v květnu navíc v Libereckém kraji výrazně přibylo volných míst. Nejvýrazněji klesl počet lidí bez práce na Semilsku.

V Ústeckém kraji bylo na konci května bez práce 62 960 lidí. Nejvíce nezaměstnanost v květnu klesla na Děčínsku. Nejhorší situace i v celorepublikovém měřítku je už několik let na Mostecku a nebylo tomu jinak ani na konci letošního května.

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku od kvěna 2013 do května 2014
autor: Jan Beneš
Spustit audio