Lidem v nouzi pomáhá v České Lípě vegetariánská restaurace a malá pekárna

28. září 2014

Většina restaurací v České Lípě vaří jídlo v takovém množství, aby se ještě ten samý den prodalo. Přesto se ve městě najde několik firem, které posílají neprodané jídlo lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Na teplém jídle si tak ještě odpoledne pochutnají bezdomovci v Domě humanity nebo ženy v Domově pro matky s dětmi v nouzi.

„Přišlo nám hloupé to jídlo vyhazovat, když už je navařené. Tohle je asi nejlepší způsob, jak tomu zabránit. Navíc má člověk pocit, že dělá dobrý skutek,“ vysvětluje Ondřej Hudrlík, provozovatel českolipské vegetariánské restaurace.

Počet porcí, které denně zbydou se různí. „Není to tak, že zbude vždycky, ale většinou ano. Dnes je toho třeba dost. Indického jídla zbylo odhadem patnáct, dvacet porcí. A k tomu ještě evropské menu," dodává.

Jakmile se restaurace odpoledne zavře, přijedou buď do Domu humanity, nebo do Domu pro matky s dětmi v nouzi. To, co se navařilo a neprodalo, zmizí v dovezených nádobách s víkem a putuje dál.

„Lidé žijí opravdu s naprostým minimem peněz na měsíc. My jim na základě toho pak můžeme také pomoci," říká sociální pracovnice Domu humanity Jana Skálová. Jídlo se dovezlo odpoledne, ale zatím pro něj nikdo z bezdomovců nešel.

„Začalo tu šťastné období, kdy je více než polovina klientů konečně zaměstnaná. Jídlo si pak dají večer, až se vrátí ze zaměstnání. Máme ještě druhý azylový dům pro matky s dětmi. Kontaktuju tamní sociální pracovnici, která je má na starost, a ony si pak pro to jídlo dojdou."

V podvečerních hodinách, kdy se bezdomovci začali vracet do Domu humanity, začalo mizet i jídlo. I přes počáteční ostych a nesmělé požádání například o jednu naběračku polévky, si klienti nakonec dali přeci jenom o trochu víc. Jídla je dost a klientům chutná.

Kromě vegetariánské restaurace posílá do Domu Humanity neprodané pečivo i malá soukromá pekárna.

Spustit audio