Lidé v Novém Boru nevěří vodě z kohoutku. Mohou za to jak události ze srpna, tak ty nedávné

2. prosinec 2015

Obyvatelé Skalice u České Lípy nedávno využili pitnou vodu z cisteren. Na některých místech v obci totiž tekla zakalená voda. Lidi z části nedalekého Nového Boru zase vyděsila nažloutlá voda z kohoutků. V obou případech nebyla zdravotně závadná, přesto jsou obyvatelé Novoborska stále ve střehu. Mají v paměti letošní léto, kdy se ve vodě prokázal výskyt bakterií, které mohly být příčinou zdravotních problémů stovek lidí.

„Po intenzivních víkendových deštích se objevila v části obce zakalená voda. Došlo k zakalení prameniště v Okrouhlé,“ vzpomíná na události před zhruba dvěma týdny starosta Skalice u České Lípy Jiří Löffelmann ze SLK.

Obyvatelé obce mají v paměti srpnové události z nedalekého Nového Boru, kdy se ve vodě objevily koliformní bakterie, které mohly být příčinou zažívacích potíží stovek obyvatel města.

„Pod vlivem předchozích událostí v Novém Boru byli lidé docela nervózní. Voda byla v pořádku. U lidí, kteří ani o té zabarvené vodě nevěděli, jakmile projela cisterna a proběhlo hlášení, že mají pitnou vodu v cisternách, to paradoxně vyvolalo větší zděšení, než kdyby neprojela.“

SčVK nechali vodu odkalit, prameniště vydesinfikovat a kvůli navýšení chlorace přistavit cisternu s pitnou vodou. Jak potvrzuje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák ze SLK, se zakalenou vodou se setkali v té době i obyvatelé jedné z části Nového Boru.

Lidé v Arnultovicích zatím nemohou pít vodu z kohoutku. Chodí si pro ní k přistaveným cisternám

„Stížnosti obyvatel jsme řešili ve spolupráci. Odebrali vzorky a my jsme byli informování. Následně jsme informovali občany o stavu vody.“

Voda je v pořádku, obavy ale zůstávají

Voda v Novém Boru je zdravotně nezávadná. Vzhledem k letošním srpnovým událostem i k jejímu nedávnému zakalení ale většina lidí vodě z kohoutku nevěří. Stejně jako seniorky Jana Kovačová a Jana Kalinová. „Já ji nepiju.“ „Já si ji raději nechám odstát, nebo jí převařím. Jestli se jim tam něco dostalo, tak se jim to tam dostane znovu.“

„Evidujeme množství podnětů týkajících se senzorických vlastností vody. Kontrola jakosti vody je posílena i ze strany provozovatele. Současně se hledá systematické řešení způsobu zásobování tak, aby bylo v maximální míře zabezpečeno komfortní zásobování obyvatel s nejvyšší mírou zabezpečení zdrojů vody,“ podotýká k situaci z posledních týdnů mluvčí KHS v Liberci Zuzana Balašová.

Hygiena stále ještě prošetřuje srpnový výskyt nejakostní pitné vody. Zatím není jasná souvislost mezi výskytem koliformních bakterií ve vodě a zdravotními potížemi několika set obyvatel Nového Boru a Okrouhlé. SčVK budou lidem v postižených oblastech prázdninové problémy kompenzovat.

„Jedná se o kompenzaci vodného i stočného za vzniklé problémy související s náhradním zásobováním lidí v postižené oblasti. Při vyúčtování spotřeby se při následné fakturaci odečte průměrná spotřeba za tři týdny a o tu se poníží následná cena k fakturaci.“

Spustit audio