Lidé v Liberci debatovali o potřebě městského architekta

18. březen 2011

Knihkupectví u Fryče v Liberci praskalo ve švech. Debata o tom, jestli město Liberec potřebuje městského architekta zajímala nejen odborníky, ale i všechny, kterým není lhostejné, jakým směrem se město bude ubírat.

Debatovat se studenty, lidmi „od fochu“ a s ostatními Liberečany přišli zástupci Liberce a například sekretář České komory architektů Jiří Plos nebo významný teoretik Adam Gebrian.

A co lidem v Liberci chybí? „Myslím si že by se měli zaměřit na to, aby bylo v Liberci více zeleně, protoževe všech ostatních městech jsou parky a v Liberci není vůbec nic.“

„Liberec není město vhodné pro děti, pro matky s dětmi – není tady dostatek parků, kaváren…“ „Nevím, kteří lidé potřebují dvacáté páté obchodní centrum, které bude zase z poloviny prázdné…“, to bylo jen několik kritických názorů od lidí, kteří na debatu přišli.

Městský architekt není v Liberci žádnou novinkou – fungoval v Liberci už od sedmdesátých let minulého století.


A kdo by tedy městský architekt měl být? Na to se zeptala naše redaktorka jednoho z debatujících, teoretika Adama Gebriana. „Ten kdo má o to největší zájem – liberecký rodák, někdo kdo svůj život v Liberci prožil, možná nějakou dobu byl mimo tohle město a vrátil se sem zpátky. Určitě vystudovaný architekt a na městě mu extrémně záleží. A to musí být poznat už z předchozích let jeho působení.“ říká Gebrian.


Debaty se účastnil také zástupce města Liberce - náměstka primátora Jiřího Šolce. „Činnost architekta přispěje k tomu, že rozvoj města bude koncepčnější.“ , vysvětluje. Liberečané o městského architekta stojí. Teď už to záleží pouze na vedení města Liberce, jestli si půjdou ve stopách například v Hradce Králové, kde už městský architekt pracuje.

autor: Eva Malá
Spustit audio