Lidé v Chrastavě se konečně dočkali nového mostu

29. září 2012

Obyvatelé Chrastavy na Liberecku mohou po dvou letech přejít přes řeku Jeřici po replice secesního mostu.

Dva roky trvalo, než se obyvatelé Chrastavy na Liberecku mohli přejít po novém mostě přes řeku Jeřici. Ten původní, secesní jim totiž vzala povodeň. Pro mnohé je srdeční záležitostí nebo také nutností při cestě domů nebo do práce.

„Dolní část je postavena podle mnohem přísnějších norem, než byl starý most. Horní část je přesná replika, dokonce s některými původními prvky,“ popisuje starosta Michael Canov.

„Pro mě to je velká úleva. Bydlím kousek od provizorního mostu, a když po něm přejede auto, slyším to až doma,“ pochvaloval si otevření nového mostu jeden z Chrastavanů.

Paní Šorolová viděla, jak velká voda před dvěma lety starý most strhla: „Připadala jsem si, jako úplná nula, když jsem viděla ten živel. Od časného rána jsme sledovali, jak voda naráží na most, tu sílu té vody,“ podělila se o nehezký zážitek.

Pod dojmem zničené Chrastavy před dvěma lety slíbil také prezident republiky Václav Klaus místním lidem, že nový most slavnostně otevře. Svůj slib dodržel: „Ta zkáza, kterou jsem tu viděl, na mě hluboce zapůsobila, mám to stále před očima. Proto bylo pro mě samozřejmé, že sem musím a chci přijet,“ uvedl Václav Klaus.

Nový most si Chrastavané doslova vyvzdorovali. Kraj totiž původně neměl v úmyslu most obnovit. Na jeho místě měla stát jen lávka pro pěší. Město proto převedlo most do svého vlastnictví a obnovilo samo.

Replika secesního mostu stála 10 miliónů korun. Zajímavostí je, že na obnovu mostu přispěli i obyvatelé partnerského bavorského Eichstättu, kteří ve veřejné sbírce vybrali 50 tisíc eur.

autor: Eva Malá
Spustit audio