Lidé v Častolovicích u České Lípy by se brzy mohli dočkat vody z vodovodu

3. prosinec 2013

Častolovice, které jsou přidruženou obcí České Lípy, nemají vlastní vodovod. Obyvatelé vesničky o zhruba padesáti domech tak používají vodu jen z vlastních studní. Už jednou tu byla šance, že se vody z kohoutku dočkají. To když město Česká Lípa chtělo společně vybudovat vodovod a kanalizaci. Výstavba byla drahá, a tak se od ní upustilo. Teď se blýská na lepší časy.

Vesnička, která je připojená k České Lípě od roku 2005, nemá vlastní přívod pitné vody. Podle Josefa Nováka, který v Častolovicích bydlí, není situace jednoduchá:

„Máme studně, já osobně ale vodu nepoužívám k pití. Z těch polí stéká do spodních vod hrozný humus, tak tomu nevěřím. A nebudu každý půlrok platit pět tisíc za rozbor vody, to dneska není levná záležitost.“

„Takže k pití používáme vodu donáškou, kupujeme pet lahve, což taky není žádná kvalita. A je to drahé," popisuje.

Česká Lípa už měla zpracovaný společný projekt na vodovod a kanalizaci pro Častolovice. Tehdy se tamní obyvatelé těšili, že budou mít vodu standardně z kohoutku:

„My na to všichni čekáme, co si budeme povídat. Já jsem tady 13 roků a máme už druhou myčku nádobí a druhou pračku. Ta voda je tu dobrá, ale extrémně tvrdá. Na všem se tvoří vodní kámen,“ dodává Josef Novák.

Pro město by ale společný projekt znamenal investici až 80 milionů korun, a proto se českolipská radnice rozhodla udělat každý zvlášť, jak potvrzuje mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová:

„Českolipští radní odsouhlasili přidělení této zakázky inženýru, který zpracoval už ten původní projekt, a my ten původní z části použijeme. Proto radní rozhodli o mimořádném přidělení té zakázky přímo jemu," vysvětluje.

Obyvatelům Častolovic se začíná blýskat na lepší časy. Severočeské vodovody a kanalizace (SČVaK) na rekonstrukci starého vodovodního přivaděče v současnosti pracují. Dál už to bude na městě:

„SČVaK se postará o rekonstrukci přivaděče. Na městě potom bude vybudovat vodovod a samotné přípojky si budou budovat vlastníci objektů," doplňuje mluvčí.

To, jak rychle bude vodovod hotový, teď záleží na tom, kdy českolipská radnice sežene dostatečné množství peněz.

Spustit audio