Lidé se mohli v občanském sdružení Advaita dovědět vše o závislostech

14. září 2011

Liberecké Občanské sdružení Advaita se zabývá prevencí a léčbou návykových poruch. V rámci Dne otevřených dveří nabídlo informace všem lidem, kteří mají o tuto problematiku zájem. Zájemci si mohli prohlédnout Centrum ambulantních služeb v Liberci, Terapeutickou komunitu v Nové Vsi na Liberecku, zúčastnit se seminářů nebo přednášky pro rodiče.

O drogové a alkoholové závislosti nebo závislosti na automatech, počítačích a sázkách si také promluvit přímo s pracovníky Advaity.

Zkušenost s drogou, hlavně s marihuanou, má zhruba třicet procent Čechů. Podle ředitele společnosti Davida Adamečka i přes to, že počet závislých stále stoupá, lze v posledních letech v komunitě lidí, kteří užívají návykové látky pozorovat i pozitivní změny.

"Typickému" klientovi centra Advaita je kolem dvaceti šesti let a pervitin bere zhruba osm let. Posun je i v tom, že část závislých se odklání od používání jehel a stříkaček. Mezi závislými, kteří pomoc centra vyhledají, převažují lidé se základním vzděláním a muži.

Kromě ambulantní péče, terapeutické komunity a doléčovacího programu se Advaita zaměřuje na podporu samostatného bydlení. Lidé, kteří skončí s drogou, se často dostávají do sociálních problémů.

Společnost Advaita se věnuje i těm, kteří bojují se závislostmi na alkoholu sázení nebo hráčství.

autor: Eva Malá
Spustit audio