Lidé na Frýdlantsku v noci s obavami pozorovali řeky

3. červenec 2011

Obyvatelé Frýdlantského výběžku si mohou po dlouhé noci oddychnout. Řeky zůstávají zatím klidné.

I když meteorologové varovali, že ze soboty na neděli by v Jizerských horách a Krkonoších až mohlo spadnout 110 milimetrů srážek, hladiny řek se zatím nezvedly. Přesto si někteří lidé pro jistotu zabezpečili svá obydlí.

Nebezpečí záplav nekončí. V neděli odpoledne Na Smědé, Lužické Nise a Mandavě by voda ještě mohla vystoupat na třetí stupeň povodňové aktivity.

Loňské bleskové záplavy jsou stále v živé paměti těch, kteří je na vlastní kůži zažili. I proto někteří obyvatelé Nové Vsi, Dětřichova a Heřmanic nenechali nic náhodě a připravili si pytle s pískem. V Dětřichově jsou v pohotovosti povodňová komise i hasiči. Například odstranili těsnění z mostu kvůli zvětšení koryta potoka a preventivně utěsnili vchod obchodu se smíšeným zbožím. Koryto řeky vyklidily i stavební firmy, které pracují na výstavbě nových mostů v nedalekých Heřmanicích.

Nebezpečí záplav nekončí. Na Smědé, Lužické Nise a Mandavě třetí stupeň povodňové aktivity hrozí od nedělního poledne.

Počasí dne bude převážně zatažené, občas déšť, který bude místy vydatný. Odpolední teploty: 13 až 17 °C, na horách 11 až 14 °C. Bude foukat vítr s nárazy kolem 70ti, na horách kolem 90 km/h. Meteorologové upozorňují, že vydatnější srážky mohou přijit hlavně v oblasti Lužických a Jizerských hor. Vzestup hladin hrozí na tocích Smědá, Lužická Nisa, Mandava, Kamenice a levostranných přítocích Ohře a Bíliny.

„Už zítra bude zhruba o pět stupňů tepleji, než je tomu dnes, a také srážky budou během zítřejšího dne slábnout,“ doplnil meteorolog Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem - Kočkově.

autoři: Tomáš Kučera , Eva Malá
Spustit audio