Lidé na Českolipsku kvůli úsporám opouštějí větší byty, menších je ale nedostatek

29. říjen 2013

O velké tří a čtyřpokojové byty dnes není na Českolipsku zájem. Poptávka je především po těch malometrážních, kterých je ale nedostatek. Pokud už je nějaký takový ke koupi, je jeho cena srovnatelná třeba s bytem dva plus jedna. Malé byty shání lidé bez ohledu na věk a důvody jsou vždy stejné - nízké měsíční výdaje.

„Jelikož se rozvádím a neutáhla bych to z finančních důvodů, tak sháním menší byt jedna plus jedna, aby měly děti svoje a já svoje soukromí. I když to i tak bude málo, na dnešní dobu nemám jiné možnosti," říká Hana Šťastná, která už několik měsíců shání bezúspěšně malý byt.

Není jediná. Bezmála půl roku shání malometrážní byt do pronájmu i Jana Zlámalová.

„Přišla jsem vlastně o jeden plat. Samozřejmě že když jsou dva, tak se to líp táhne, než když jsem vdova. Z jednoho platu to neutáhnu. Jsem uklizečka, mám osm tisíc plat a tady platím čtyři a půl nájem, takže na ostatní moc nezbývá. Sháním menší byt, aspoň kuchyni s pokojem, to bych mohla utáhnout. Zatím jsem nic nesehnala, teď to budu zkoušet přes realitku," popisuje.

Nedostatek malometrážních bytů jedna plus jedna nebo jedna plus kuchňský kout je nejen na Českolipsku. Pokud už se podaří sehnat byt do pronájmu, je většinou cena skoro stejná jako u velkých bytů. Obdobná situace je i s prodejem.

„Malometrážní byty jsou dost nadhodnocené, protože jsou žádané. Jen pro příklad, byt dva plus jedna se prodává za 850 tisíc, ale byt jedna plus jedna za 700 tisíc, což je neúměrné velikosti bytu," dokládá realitní makléř Robert Hesse.

Ať už nájemní byt shání mladí nebo senioři, vždy je to z ekonomických důvodů a zájem o ně roste. Potvrzuje to i Jiří Kladníček, ředitel největšího bytového družstva v Libereckém kraji, českolipského Okresního stavebního bytového družstva.

„Je zájem, tyto byty jsou v kurzu. Platba za menší byt je výhodnější a lidé se dneska uskromňují. Velký byty čtyři plus jedna a pět plus jedna je problém dneska udat."

Šance, jak získat více malometrážních bytů, by možná byla přestavět ty velké na menší. To ale podle Jiřího Kladníčka bytové družstvo udělat nemůže.

„Družstevní byty jsou ve vlastnictví družstevníků, neboli družstevník s ním může volně disponovat. De iure je byt družstva, de facto je jeho. Je to na vůli toho jednotlivce," dodává ředitel bytového družstva.

Vlastníci domů reagují na poptávku přestavbami

Na poptávku po malometrážních bytech reaguje společnost CPI Group, která vlastní několik panelových domů na českolipském sídlišti Sever. Jeden z paneláků by mohl do budoucna podle mluvčího společnosti Jana Buriana řešení nabídnout.

„Řešení spočívá v celkové rekonstrukci a revitalizaci domu. Jedním z bodů je i přeskupení bytových jednotek, a to tím způsobem, že se z několika větších bytů stanou byty malometrážní, po kterých je na trhu větší poptávka," vysvětluje Burian.

Celková úprava domu bude probíhat během příštího roku. Malometrážní byty se budou podle Jana Buriana prodávat, ale nevyhýbají se ani možnosti je pronajímat.

Spustit audio