Lidé bez domova v těchto dnech doslova bojují o přežití

6. únor 2012

Na Liberecku jsou už několik dní tuhé mrazy. Neubývající sníh a polojasné počasí dělá radost především lyžařům a dětem, které stavějí sněhuláky a chodí bruslit na rybník. Někomu jde ale v mrazech doslova o život. Třeba lidem, kteří žijí na ulici.

Na Liberecku jsou už více než týden silné mrazy. V noci klesá rtuť teploměru až k minus dvaceti stupňům, přes den je kolem deseti stupňů pod nulou. Liberečané jsou ale prý na mrazy zvyklí a nevadí jim. Tito lidé se ale z procházky a z lyží vrátí domů. Někdo ale nemá kam jít.

Lidé bez domova se tak během mrazů ocitají den co den před otázkou, jak venku další den a další noc přežijí. Zachránit je mohou noclehárny. Například ta v libereckých Kateřinkách. Není to žádný luxus. Holé stěny, místnosti plné paland stojících těsně u sebe. Přesto jsou lidé bez domova za tyto obyčejné prostory šťastní.

Chtěli jsme se na názory zeptat také místních klientů, jsou ale po noční směně a zrovna spí. Ano, chodí do práce a přesto jsou to bezdomovci. Dostali se na sociální dno, nemají domov a peníze za práci jim sotva stačí na jídlo a na poplatek za ubytovnu.

Za ubytovnu je v mrazech enormní zájem. „V současné době máme registrovanou kapacitu oficiálně šestnáct lůžek v noclehárně, nicméně například dnes v noci tady spalo dvacet sedm lidí. Z toho vyplývá že jsme velmi silně nad kapacitou. Máme tady zřízeny přistýlky a už nám nestačily ani stávající místnosti – tudíž jsme museli rozšířit i do dalších místností další provizorní lůžka – jsou to jen matrace na zemi, za ty klienti ani nemusí platit. Je to opravdu taková nouzová služba na přežití. Pokud by ani to nestačilo, jsme připraveni jim poskytnout aspoň místo na židli, v sedě. Aby nikdo nemusel umrznout, pokud má zájem přečkat noc v teple.“ říká Jan Vaněček, ředitel liberecké společnosti Naděje.

autor: sas
Spustit audio