Liberečtí studenti chtějí nalákat rorýsy, aby se u nich zahnízdili

Studenti tercie Gymnázia Jeronýmova v Liberci se zapojili do akce Rorýsí škola. Chtějí na školní budovu přilákat rorýsy – ptáky podobné vlaštovkám. Vyrobili pro ně budky, které visí pod střechou gymnázia.

Když se vykloníme z okna v posledním patře gymnázia, tak uslyšíme zvuky volajících rorýsů, které pouštějí z reproduktoru. „Rorýsi jsou jedni z ptáků, kteří jsou nejlépe přizpůsobeni životu ve vzduchu, nejsou schopni třeba posedávat na větvích, protože jejich nožičky jsou krátké. Spí ve vzduchu, páří se i loví ve vzduchu,“ vysvětluje učitel Štěpán Holý.

Rorýs obecný je náš nejrychlejší letec. Právě v těchto dnech se rorýsi vracejí ze zimovišť v Africe zpátky do Evropy, vyvedou mladé a i s nimi se v srpnu zase vydají na dalekou cestu za teplem. Rorýsi patří mezi ohrožené druhy ptáků a u nás jsou chránění.

Dvě budky se nachází pod střechou gymnázia a vypadají jako podlouhlé hnědé bedny. „Jsou to opravdu dřevěné bedny, vevnitř jsou rozděleny na tři samostatné komory. Každá komora má vlastní vletový otvor, kterým rorýsi mohou vlítnout,“ popisuje Štěpán Holý.

p_20180511_105157.jpg

S nápadem zapojit se do projektu přišel sám student

Budky vytvářelo sedm studentů podle návodu. „Bylo vidět, že někteří poprvé za život drželi v ruce pilu, takže někdy to bylo docela zábavný. Rozhodně se ničeho nebáli a šli do toho s vervou,“ říká učitel.

„Moc mě to bavilo, protože jsem pomáhal ostatním žákům nařezávat dřevo a poté nám pan učitel pomáhal zatloukat hřebíky a zavrtávat vruty,“ říká student Antonín Molčan a pokračuje: „Ta pravděpodobnost není příliš velká, ale věřím, že třeba po pár letech zahnízdí.“

Logo

S nápadem zapojit se do akce Rorýsí škola přišel student tercie Martin Břečka. „Odebírám časopis České společnosti ornitologické, kde právě byla spousta návodů a doporučení, jak dělat budky. Tak jsem se vlastně dozvěděl o tomto projektu,“ vysvětluje.

Studentům teď nezbývá nic jiného, než čekat, jestli jejich zvuková nahrávka přiláká ptáky k hnízdění.

autoři: Lucie Fürstová , Tomáš Hanzl
Spustit audio