Liberečtí hasiči na zkoušku zachraňovali zraněného člověka z heliportu

11. listopad 2014

Liberecký heliport v areálu nemocnice je vysoký dvacet metrů a drží ho tři tubusy. Jeden z nich je dutý. Situace, kterou hasiči nacvičují je následující: uvnitř úzkého prostoru je technik, který cosi opravuje a náhle dostane infarkt.

Dolů do šachty pro něj musí speciálně vycvičení lezci z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Úkolem je dostat technika bezpečně a co nejrychleji ven z tubusu. Aby zásah proběhl efektivně a maximálně rychle, musí být hasiči dobře obeznámeni s prostředím, ve kterém se pohybují. Zásahům tak vždy předchází pečlivá příprava.

Všechny tři směny profesionálních hasičů stanice v Liberci se s heliportem seznámily už koncem září. Hasiči se zajímali především o přístupové cesty, protože na heliport je možné se dostat pouze přes páté patro chirurgického pavilonu. K němu je heliport připojený ocelovou lávkou. Hasiči si vyzkoušeli, jak mohou ovládat protipožární dveře, a kde najdou zdroje požární vody.

Zároveň prošli technologickou místností s ovládacím zařízením. Heliport se tyčí do výšky 20 metrů. Hasiči prozkoumali také plošinu, která je ve výšce zhruba 17 metrů a slouží pro technické účely. Na ní jsou všechny rozvody. Důležitou informací je, že provoz plošiny je nepřetržitý a funguje i v zimě. Železobetonová deska o průměru 30 metrů je automaticky vyhřívaná. Stojí na třech nohách. Uvnitř jedné z nich je i žebřík, který plošinu spojuje se zemí.

Po téměř pěti měsících fungování je heliport podle lékařů z traumatologie jednoznačně přínosem. Vrtulníky s pacienty na něm od té doby přistávají v průměru dvakrát denně. Na palubě vrtulník nejčastěji převáží pacienty po dopravních nehodách, úrazech, pádech nebo s cévní mozkovou příhodou nebo kardiaky. Dříve musely záchranářské vrtulníky přistávat na letišti asi 4 kilometry vzdálené od nemocnice. Tam si pacienta přebírala sanitka, která ho pak vezla přes centrum města do nemocnice. Než se pacient dostal na traumatologii, trvalo to podle přednosty Traumatologického centra Richarda Lukáše až dvacet minut.

Teď vrtulník přilétá s pacientem přímo do areálu nemocnice. To je výhodné nejen pro pacienta z hlediska zdraví, ale po ekonomické stránce i pro nemocnici. Přitom komfort pacientů je nesrovnatelný. Pacienta z kulaté přistávací plochy převezou přes 13 metrů dlouhou ocelovou lávku do pátého patra pavilonu chirurgie. Tam už na něj čeká tým, který si ho převezme a začne podnikat kroky k jeho záchraně a léčení.

autor: Eva Malá
Spustit audio