Liberečtí báchorkám pověrčivých nevěří, po 52. kole se pomazlili s Prezidentským pohárem

5. březen 2016

Dotknou se, nebo ne? Tohle je častá otázka při předávání Prezidentského poháru pro vítěze základní části hokejové Tipsport extraligy. Většina mužstev v minulosti z pověrčivosti odmítla sáhnout na tuhle trofej, liberečtí Bílí Tygři, kteří letos zvítězili s rekordním ziskem 118 bodů, ale po výhře 6:2 nad Karlovými Vary bez rozmýšlení zdvihli pohár nad hlavy.

Pohár se během celého zápasu třpytil vedle liberecké střídačky, a zatímco na ledě Bílí Tygři v pohodě přehrávali soupeře, v hledišti řada zvědavců čekala na to, jestli trofej zůstane osamocena za mantinelem i po závěrečné siréně. Nezůstala, kapitán Jan Výtisk ji nakonec popadl, aby se celý tým mohl pomazlit s cenou, ve které se odráží dřina, úsilí a také rekordní jízda Liberce základní částí. „Žijeme pro tyhle okamžiky. Vyhráli jsme základní část, takže nevidím důvod, proč si na pohár nesáhnout. Nejsme pověrčiví, takhle jsme se rozhodli všichni v kabině,“ prohlašoval obránce Lukáš Derner.

Liberečtí se nechtěli obrat o tenhle moment. A i tím vykřikují do světa, že se nebojí, že si věří, a pak také, že je hra na schovávanou před pohárem jen pověstí pověrčivých. „To jsou vyloženě jen báchorky, a je k tomu milion důkazů. Pittsburgh v NHL také dvakrát nevyhrál Stanley Cup, a pak se napotřetí poháru pro vítěze základní části dotkli, a nakonec vyhráli. Jde jen o pověrčivost lidí, my jsme se jednoznačně a jednohlasně shodli, že ho chceme zdvihnout,“ vysvětluje brankář Ján Lašák.

Právě zkušený gólman má velký podíl na dílčím libereckém úspěchu, má za sebou i z individuálního hlediska povedenou základní část, a tak se rád zaraduje s pohárem v ruce. „Proč si tenhle moment neužít? Je třeba si užít každou chvíli, když má člověk šanci. Jen se na ten pohár dívat, to by nebylo ono. Když nezdvihneme pohár, neznamená to, že budeme hrát líp. My prostě musíme makat jako doteď,“ odmítá brankář Lašák, že by snad měl oslavou s pohárem urazit štěstí.

Teď chtějí Liberečtí titul

Pověrčivý hokejista by zkrátka v kabině s protesty neuspěl. „Majitel klubu mi pohár vrazil do ruky. Málem jsem ho neunesl, a tak jsem ho rychle odevzdal dál (úsměv). Takže jsem se dotkl,“ neměl na výběr trenér Filip Pešán. Jeho tým v základní části pravidelně sbíral body, porážel soupeře a se stejnou pravidelností se z mnoha stran ozývala slova uznání a chvály.

Ale protože by tohle Bílí Tygři rádi slýchali i na konci dubna, Lukáš Derner věří, že se zdviháním poháru nad hlavu je teprve na začátku. „Já bych teda radši pozvednul ten druhý (smích).“ Ten druhý má být pochopitelně pohár pro extraligového mistra. To ovšem ještě Severočechy čeká kupa práce. A teď také zápasová pauza, první zápas čtvrtfinále play-off odehrají Bílí Tygři 16. března s jedním z trojice Chomutov, Brno a Třinec.

autor: David Nyč
Spustit audio