Libereckými lidovými sady zněly africké rytmy

19. červenec 2015

Libereckými lidovými sady a zoologickou zahradou zněly celou sobotu africké rytmy. Konal se tu letní festival Doteky Afriky. Šlo už o pátý ročník letní přehlídky kultury černého kontinentu. Záštitu nad letošním ročníkem převzala mimo jiní velvyslankyně Ghany, paní Sabah Zita Okaikoi.

To, že je Afrika kontinentem snů a skutečností, platilo nejen za Hanzelky a Zikmunda. Platí to stále. Černý kontinent si v Evropě spojujeme většinou s ebolou, AIDS, dětskými vojáky, chudobou a horkým počasím. V Africe je ale mnohde bezpečně, je tam panenská příroda, v každé chýši už dnes mají mobil a ve městech stojí mrakodrapy. A lidé jsou vlastně stejní jako my.

„Afrika není jen bída a hladomor. Je to krásná příroda a krásní lidé,“ řekla Sabah Zita Okaikoi. „A když se tam jednou podíváte, budete se tam chtít vracet.“

Doteky Afriky - Liberec

Dalším patronem akce byl zpěvák a entomolog zkoumající vážky, Dan Bárta. Do Liberce dorazila také ředitelka české sekce UNICEF Pavla Gomba. S lidmi, kteří na festival přišli, se podělila o svoje postřehy z Afriky. Byla tam na desítkách cest. „Afriku mnohdy vnímáme jinak, než jaká je,“ řekla. Uvedla pak i příklady, které dokreslují, že mnohdy jde spíše o nedorozumění nebo nepochopení jednání toho druhého, případně podceňování jeho vědomostí.

autor: sas
Spustit audio