Liberecký soud poslal do vězení tři konkurzní správce zkrachovalé firmy Rybenor

13. květen 2011

Skončil další díl v korupční kauze zkrachovalé firmy Rybenor. Okresní soud v Liberci odsoudil za trestný čin pletichy správce konkurzní podstaty Jana Zedníčka, Jaromíra Vaška a Vladislava Petroviče.

Restaurace Šatlava v Ústí nad Labem. Právě tady před třemi lety kauza Rybenor začala. Norský majitel firmy chtěl po správcích konkurzní podstaty potvrzení o pohledávce, kterou by mohl postoupit pojišťovně. Jeden z trojice obžalovaných mužů se v restauraci setkal s právníkem norské firmy Tonsberg a převzal od něj půl miliónu korun v obálce. Policie šla najisto, předem byla s jednatelem Rybenoru Edvardem Stolbou domluvená.

„Pánové jasně řekli – dejte nám peníze a my vám to zapíšeme. Samozřejmě mě zajímá, jak tito lidé budou u českého soudu odsouzeni.“ říká Edvard Stolba. I přes časový odstup je toto jednání společensky závažné, jednání obžalovaných narušilo zájem státu na vyřízení konkurzu firmy, vysvětlil v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Richard Skýba. Ihned po vynesení rozsudku obhájce Jiří Teringl oznámil, že podává odvolání ke Krajskému soudu. O odvolání uvažuje i státní žalobce Petr Hořín.

autor: Eva Malá
Spustit audio