Liberecký primátor odstoupí, pokud nesežene podporu

1. duben 2011

Liberecký primátor Jan Korytář je připravený odstoupit, pokud do příštího zasedání zastupitelstva nesežene politickou podporu. Koalice, která libereckou radnici vedla od podzimních voleb, se ve čtvrtek rozpadla.

Z koalice vystoupila ČSSD, která zároveň čtvrtečním na zasedání podala návrh na Korytářovo odvolání. Připojily se k němu i ostatní strany, včetně těch koaličních. Na jeho projednání ale nakonec nedošlo, přestože se jednání protáhlo až do pozdních večerních hodin.

Podle ODS vedl primátor zasedání úmyslně tak, aby se na hlasování o jeho odvolání nekonalo. Liberecká organizace strany kvůli tomu připravuje na primátora trestní oznámení. Ostatní strany zvažují, jestli se k němu připojí.

Jak Korytář v pátek oznámil, že pokud nesežene do příštího zasedání zastupitelstva politickou podporu, sám odstoupí. To by se mělo by se konat do 16. dubna. Liberecký primátor prohlásil, že je ochoten jednat například s KSČM nebo i se stranami bývalé koalice, vyloučil jen spolupráci s ODS. Pokud by byla jeho osoba na překážku, na primátorském místě prý netrvá.

Další spolupráci s Janem Korytářem v pátek přímo vyloučila ČSSD. Z koalice vystoupila i Unie pro sport a prosperitu.

autoři: tsch , Eva Malá
Spustit audio