Liberecký kraj zřejmě získá dvě nové národní kulturní památky

28. prosinec 2013

Sto let stará brusírna se stejně starou fungující technologií v Harrachově a roubený Janatův mlýn v Buřanech zřejmě rozšíří seznam národních kulturních památek v Libereckém kraji. Obě pamětihodnosti stojí na Semilsku a jsou po domluvě přístupné lidem. Mlýn se dochoval tak, jak ho rod Janatů za čtyři generace vybudoval. V harrachovské brusírně se dodnes místo diamantu k broušení skla používá přírodní brusný kámen.

Budova brusírny z kamene a cihel byla postavena v roce 1895 adochovala se v ní i původní technologie, která je podle majitele sklárny Františka Novosada dodnes funkční.

„To zařízení vevnitř je také unikátní, protože nic podobného se už na světě nedá vidět. Brusičské stavy jsou dřevěné. Jsou všechny z roku 1895. Jediné, co je nové, v uvozovkách nové, je turbína, která se měnila v roce 1937. Jinak všechno tohle zařízení je původní, takže to je přes 110 let stáří,“ popisuje.

Postaru se také brousí sklo. „Všichni na světě dnes brousí na diamantech. Ale my tady brousíme dál na přírodních kamenech. Ten brus je pracnější. Dělá se na třikrát nebo na čtyřikrát. Vyrábíme pořád broušené sklo, ale lustrové sklo,“ dodává Novosad.

Jen o 17 kilometrů dál stojí roubený Janatův Mlýn. Jeho nejstarší část pochází z roku 1767. Ve mlýně vyrostly čtyři generace mlynářského rodu Janatů. Postupně se přistavěla tři patra, vodní kola nahradila turbína a kromě mletí se rodina začala živit i pekařstvím. Žitnopšeničný chléb si hospodáři vozili domů místo peněz.

„Většinou přiváželi do mlýna žito. Mlynář to prohlédl. Nedal mu za to peníze, ale chlebovky. Takové tvrdé kartičky, na kterých bylo napsáno, jeden dvoukilový žitnopšeničný chléb. Lístek když pak přinesl v neděli, nebo večer, vždy musel dostat chleba – a dostal ho,“ vzpomíná syn posledního zdejšího mlynáře Antonín Janata.

Od 50. let minulého století, kdy se zrušily malé živnosti, mlýn nepotkala žádná katastrofa. Proto se tu dochovala stará technologie, popisuje nový majitel mlýna Jiří Krch.

„Šedesát let už se tady nemlelo. Takže postupně dáváme některé věci dohromady, zkoušíme roztočit a podobně a rádi bychom ho uvedli do funkčního stavu,“ vysvětluje.

V současné době je v Libereckém kraji 11 národních kulturních památek. Patří mezi ně například hrad Bezděz, Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova nebo horský hotel a vysílač Ještěd.

autor: Eva Malá
Spustit audio