Liberecký kraj vybírá dopravce a připravuje změny v jízdních řádech

23. květen 2011

Liberecký kraj chystá veřejnou soutěž na zajištění regionální autobusové dopravy. Vítěz ji bude zajišťovat po dobu osmi let. Připravují se taky změny jízdních řádů u autobusů na Frýdlantsku.

Liberecký kraj je teprve ve fázi přípravy veřejné soutěže. Jejím důvodem je skutečnost, že Liberecký kraj má v současné době uzavřené s autobusovými dopravci smlouvy pouze do konce roku 2014.

Vítěz bude regionální dopravu zajišťovat po dobu osmi nebo deseti let. Zpracování konkrétní podoby návrhu nabídkových řízení autobusové dopravy bude mít liberecká společnost Korid. Vedení kraje zatím ale není definitivně rozhodnuto, zda bude kraj vypisovat soutěž pro celý Liberecký kraj nebo pro jednotlivé oblasti.

Výběrové řízení se však nebude týkat území obsluhovaného městkou hromadnou dopravou. Jedná se o Liberec, Českou Lípu, Jablonec na Nisou, Turnov a jejich blízké okolí.

Liberecký kraj chystá také změny v jízdních řádech. Týkají se oblasti Frýdlantska a Rada kraje už záměr změnit jízdní řády odsouhlasila. Důvodem je podle náměstka hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Martina Seppa fakt, že Frýdlantsko patří mezi hospodářsky nejslabší oblasti Libereckého kraje.

„ Optimalizace bude směřovat k tomu, abychom začali vycházet více vstříc cestujícím. Nebude se jednat o škrtání kilometrů, bude se spíš jednat o kontrolu souběhu mezi vlakovou a autobusovou dopravou.“ vysvětluje záměr kraje Sepp.

Některé firmy podle Martina Seppa navíc omezily výrobu nebo úplně zanikly z důvodu velkých materiálních škod při loňských povodních. Navíc v současné době pokrytí veřejnou autobusovou dopravou neumožňuje z velké části Frýdlantska spojení na směny do průmyslových zón v Liberci. Proto vedení kraje jedná s významnými zaměstnavateli průmyslových zón a zavedení autobusových spojů.

Změny by měli nastat už 11. prosince letošního roku.

autor: Eva Malá
Spustit audio