Liberecký kraj v úterý navštíví premiér Babiš a ministři jeho vlády

12. březen 2018

Vláda v demisi tak bude pokračovat v cestách do krajů, při kterých se na místě seznamuje s regionálním i problémy a jedná se zástupci místních samospráv. Liberecký kraj chce s vládou jednat například o výstavbě dopravní infrastruktury, zajištění lékařské péče, rekonstrukci Ještědu, revitalizaci bývalého vojenského prostoru v Ralsku nebo o budoucnosti skokanského areálu v Harrachově.

Návštěvu kraje zahájí členové vlády Andreje Babiše vlády prohlídkou bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde se bude mluvit o revitalizaci areálu. Poté si prohlédnou nedokončený obchvat Nový Bor - Česká Lípa. V Kamenickém Šenově navštíví vláda v demisi Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou včetně Centra odborného vzdělávání.

„Chceme mluvit o komplikacích při čerpání evropských dotací, a to na konkrétním příkladu Centra odborného vzdělávání. Na tom, jak se vlastně protahují jednotlivé lhůty při přípravě těch projektů, a jak málo času nám potom zbývá na samotné stavění a vybavování těch dílen, což je cílem toho prohjektu,“ upřesnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Rada Libereckého kraje plánuje s vládou jednat také o rozvoji dopravní infrastruktury, a to nejen o silnicích I. třídy a možného železničního spojení Praha-Liberec, ale i o zajištění oprav silnic II. a III. třídy. Další diskutovaná témata budou například celková rekonstrukce Ještědu, revitalizace bývalého vojenského prostoru Ralsko, obnova skokanského areálu v Harrachově nebo přeshraniční problematika spojená především s rozšiřováním těžby v dole Turów.

„Samozřejmě to, jestli ten výjezd bude mít nějaké konkrétní výsledky, uvidíme až po nějaké době, ale já bych dopředu nebyl úplně pesimista. Věřím, že se nám třeba povede přesvědčit ministryni financí, aby našla těch 150 milionů korun na financování přípravy vodohospodářských projektů pro zásobování pitnou vodou v souvislosti s Turówem, anebo třeba aby se našly peníze na spolufinancování rekonstrukcí a oprav silnic druhých a třetích tříd,“ komentoval plány programu vládní návštěvy hejtman Půta.

V Krajské nemocnici Liberec se předseda vlády seznámí s výstavbou Centra urgentní péče a navštíví heliport. Poté pojede do Harrachova, kde bude se zastupiteli Libereckého kraje, města Harrachov a zástupci sportovních svazů jednat o budoucnosti tamního skokanského areálu. Zastaví se také na místě stavby silnice, která propojí Liberec s Jabloncem nad Nisou.

Cesty do Libereckého kraje se zúčastní také první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr vnitra Lubomír Metnar, ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr kultury Ilja Šmíd.

„Náklady jsme předběžně vyčíslili náklady na 50 tisíc korun, s tím že tam nejsou náklady na naftu do služebních krajských aut. Ale ty by byly vynaloženy i v případě, že by tady vláda nebyla. Takže si myslím, že to není tak úplně špatné skóre. Pokud bych to měl přepočítat na počet ministrů, tak myslím, že ministr na 5 tisíc na celý den v kraji se kraji určitě vyplatí. Jak to bude úspěšné, to bude záviset především na schopnosti členů Rady kraje sdělit v krátkém čase, jaké máme problémy a jaké navrhujeme řešení,“ doplnil Martin Půta.

Vláda v demisi se v nejbližší době chystá navštívit kraje Středočeský, Královéhradecký, Karlovarský a Moravskoslezský. 

autor: mib
Spustit audio